Een andere koers

Een andere koers

Wie hier vroeger al eens geweest is, zal waarschijnlijk merken dat het hier anders is. Niet alleen het uitzicht, maar ook de inhoud en het aanbod. Ik ben namelijk van koers veranderd. 

Sinds ik mama ben en vooral de laatste maanden, ben ik enorm geïnteresseerd in de manier waarop wij onze kinderen opvoeden. Op meerdere vlakken ben ik eerder alternatief te noemen en dat is niet anders op het vlak van mijn ideeën over opvoeden. Ik ben sinds kort fan van Montessori in de thuisomgeving en tegelijkertijd leerde ik het boek “How to talk to kids” van Adele Faber kennen. Die twee dingen hebben mijn kijk op omgaan met kinderen veranderd.

Zowel thuis als op school probeer ik op een rustige, vreedzame manier om te gaan met kinderen. Ik beschouw hen als evenwaardig, hou rekening met hun gevoelens en probeer niet te oordelen. Ook straffen of belonen probeer ik te vermijden. Dat dit niet gemakkelijk is, mag wel duidelijk zijn. Het algemene idee is en blijft dat kinderen moeten gehoorzamen en daar tegenin gaan is niet altijd even gemakkelijk. Niet zozeer omwille van buitenstaanders, daar trek ik me niet al te veel vaan aan, maar wel omdat het mainstream idee er ingebakken zit. Het is een oude gewoonte die ik moet afleren.

De reden dat ik van koers verander ben, is omdat ik merk dat de kinderen in onze maatschappij het vaak moeilijk hebben. Ik denk dat we dat voor een stuk kunnen veranderen door de manier waarop we met hen omgaan. De informatie die ik de laatste tijd verzameld heb, wil ik delen met zoveel mogelijk mensen. Niet om mensen te overtuigen van mijn gelijk, maar wel om vanuit mijn eigen ervaringen te delen hoe mooi het kan zijn om met kinderen om te gaan.

Je gaat hier dus veel persoonlijke verhalen tegenkomen, veel tips en ideeën die ik zelf toepas thuis of op school. Heb je hier geen boodschap aan? Geen probleem, dan wil ik je bedanken voor je bezoek. Wil je graag meer weten? Fijn!