Een keuze geven

Een keuze geven

Ik las er voor het eerst over in How to talk so kids will listen & listen so kids will talk, maar ben het sindsdien nog verschillende keren tegengekomen: het geven van een keuze aan je kinderen.

Er zijn eigenlijk twee manieren waarop wij het thuis gebruiken: in de plaats van een straf en om ons Maximie een stuk controle te geven.

Ik ben niet goed in straffen en ben daar blij om omdat ik van mening ben dat een heel andere aanpak een grotere impact heeft. Daar heb ik het later nog wel eens over. Als ons Maximie iets doet dat wij niet (helemaal) oké vinden, geven we haar een keuze.
Ik geef een concreet voorbeeld: we zijn onderweg naar boven om te gaan slapen. De trap op en af klimmen is een hobby van onze dochter dus soms kan dat enorm lang duren. Op zo’n moment zouden we haar kunnen vastpakken en naar boven dragen. Negen kansen op tien heeft dat een boze Maximie als gevolg. Wat wij dan doen is haar een keuze geven. We zeggen dat letterlijk: “Je hebt deze keuze tussen zelf naar boven gaan of gedragen worden.” Meestal gaat ze daarna vanzelf naar boven. Als dat niet gebeurt, zeggen we: “Ik zie dat je kiest om gedragen te worden.” Daarna pakken we haar op en gaan we naar boven.

Nu, belangrijk is wel om te letten op de toon waarop je dit allemaal zegt. Je kan deze woorden op zo’n manier zeggen dat het een dreigement is. Dat is, uiteraard, niet de bedoeling wanneer je je kind echt en oprecht een keuze wilt geven.

Ik wil ook niet beweren dat ons Maximie nooit boos wordt wanneer we haar toch oppakken om naar boven te dragen, maar het voelt voor ons als een zachtere manier om grenzen te stellen.

Daarnaast geven we haar ook de keuze om een stukje controle te houden: wat ze wilt aandoen, wat ze op haar boterham wilt, welk stuk fruit ze wilt, welke jas ze wilt aandoen, of ze nu haar tanden wilt poetsen of nadat ze in bad geweest is … We respecteren haar keuzes dan ook. Vandaag wou ze graag een jas aandoen die nog aan de kapstok hangt, maar eigenlijk net niet dik genoeg is om met dit koude weer aan te doen. Ze heeft een extra trui aangedaan en heeft die jas toch gedragen.
Zo is ze ook al een aantal keren met haar regenlaarzen vertrokken ook al was er geen wolkje aan de lucht te zien: als we niet willen dat ze iets kiest, moeten we ervoor zorgen dat het niet beschikbaar is. Dat is onze filosofie.

Deze post bevat partnerlinks die jou geen geld kosten.