Ons avondritueel

Ons avondritueel

Voor ons is het avondritueel een vast deel van onze dag dat we gebruiken om de dag af te sluiten voor ons Juliet. Daar horen praktische zaken bij als tandenpoetsen en in bad gaan, maar ook rustige activiteiten als het lezen van een boek.

Ik vind het fijn om elke dag op min of meer dezelfde manier af te sluiten. Om te beginnen is het voor haar herkenbaar waardoor ze weet dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Daarnaast geeft het ons ook nog wat rustige tijd samen op het einde van de dag. Het is leuk om te weten dat we de dag samen afsluiten.

Ons avondritueel start eigenlijk na het avondeten. Die tijd is gereserveerd voor ons Juliet.

Hoe ziet zo’n typische avond bij ons er dan uit?

  • Nadat alles opgeruimd is van het eten zetten we ons meestal op de grond om nog wat te spelen. Soms is hier nog maar heel even de tijd voor, maar er zijn ook dagen dat we daar nog een klein halfuur blijven zitten.
  • We zingen ons opruimlied en ruimen samen al het speelgoed op. Ons Juliet weet ondertussen dat dat het teken is dat we bijna naar boven gaan om haar pyjama aan te doen. Nadat alles opgeruimd is, gaat ze vanzelf naar de trap.
  • Soms zingen we een lied terwijl we naar boven gaan. Dat is dan om aan te geven dat ze in bad gaat bijvoorbeeld.
  • Boven aangekomen gaan we naar de badkamer en is het tijd om de tanden te poetsen, in bad te gaan of haar te wassen en de pyjama aan te doen
  • Als dat allemaal in orde is, gaan we terug naar beneden. Ze krijgt een beker melk en we installeren ons in haar huisje. Afhankelijk van hoe laat het ondertussen is, mag ze een bepaald aantal boekjes kiezen die we samen nog lezen. Ondertussen drinkt ze van haar beker melk.
  • We gaan naar boven en installeren ons in de zetel op haar kamer. Daar knuffelen we nog even, overloop ik haar dag even met haar en vertel ik ook kort waar ze de volgende dag naartoe gaat of wat er te gebeuren staat.
  • Dan leg ik haar in bed, speel haar muziekje af en doe haar nachtlampje aan.

Dit doen we zo goed als elke avond. Alleen wanneer het echt laat is, laten we het boekje voor wat het is. Door het aantal boekjes te bepalen, maken we het ritueel korter of langer.

Dit ritueel doen we al vanaf ze ongeveer zes maanden is. Het voordeel hiervan is dat het zo evident is voor haar dat het gaan slapen meestal heel gemakkelijk gaat. Uiteraard zijn er periodes dat het minder vlot gaat, zoals we er nu één achter de rug hebben, maar over het algemeen is het geen probleem om haar in bed te stoppen.

Als je geïnteresseerd bent om zelf zo’n ritueel in elkaar te steken, aangepast aan de waarden en noden van jouw gezin, bekijk dan zeker mijn online cursus Creëer je eigen ritme. De eerste reeks start in februari.