Met kinderen in de keuken

Met kinderen in de keuken

Ik deed gisteren een live in mijn Facebookgroep waarbij één van de vragen was: hoe kan ik mijn kind doen eten? Nu ben ik geen professional als het over eten gaat, maar ik kan wel vertellen wat wij met ons Juliet tot nu toe gedaan hebben.

Een tip die ik dan kan geven is: laat je kind meehelpen in de keuken. Wie mij volgt op Instagram ziet regelmatig foto’s passeren van ons in de keuken. We bakken heel vaak, maar ze kan ook helpen bij het maken van ons avondeten. En ze smeert ’s morgens (en ’s middags als ze thuis is) zelf haar boterhammen die ze daarna met veel smaak opeet.

Hoe begin je daar nu aan?

Om te beginnen kan je best zorgen voor materiaal dat aangepast is aan die kleine kinderhandjes. Ik kocht botermesjes om haar in het begin haar boterham te laten opsmeren. We hebben een kleine pannenlikker en kleine gardes. Ook een keukenschort voor kinderen is ideaal. Kijk eens bij een Dille & Kamille bij jou in de buurt. En bij Manine Montessori hebben ze speciale mesjes die al geschikt zijn voor hele jonge kinderen. Ons Juliet helpt met dat mesje al een dik jaar mee in de keuken (ze is nu bijna 2,5 jaar).

Als we gaan bakken zorg ik ervoor dat alles klaar staat. Ik weeg alle ingrediënten vooraf en zet alles in aparte kommetjes klaar. Dat is wat meer afwas, maar het loont wel doordat ze dan alles ook effectief zelf in de grote mengschaal kan doen.

Kies taken die je kind kan, maar onderschat het niet. Bij een jong kind, zo rond een jaar of anderhalf jaar, zal dat niet veel meer zijn dan fruit of groenten wassen, bananen pellen of eens iets in een mengschaal gieten. Naarmate ze ouder worden kunnen ze mee helpen wegen, snijden, koken of bakken.

Uiteraard gaat het anders zijn dan wanneer je alles zelf doet. Onze champignons in de spaghettisaus zijn de ene keer heel klein en de andere keer heel groot. Onze keuken zag al meerdere keren wit van de bloem en havermout op de grond is geen rariteit tijdens het bakken. Soms zit er nog een stukje eierschaal in onze omelet. Ik zet me erover. En geniet van ons moment samen.