Concentratie – baby week 4

Concentratie – baby week 4

Onze kleine Louise is al bijna een maand bij ons! Time flies zeker… Ze slaapt uiteraard nog heel veel, maar de paar keren dat ze wakker is op een dag, probeer ik haar op haar speelmat te leggen om haar wat uit te dagen. Lang is ze daar nog niet tevreden op dus het gaat hier echt over vijf minuten per keer en dat drie keer per dag of zo.

Wat ik op die momenten wel probeer te doen, is haar niet te storen als ze geconcentreerd bezig is. Ooit schreef ik er in mijn Facebookgroep al wel eens iets over: hoe vaak onderbreken wij een kind dat geconcentreerd aan het spelen is? Best vaak als je daarop let. Het is zelfs zo dat we ongerust zijn als het stil te wordt want dan zijn ze zeker en vast kattenkwaad aan het uithalen.

Doordat wij die concentratie telkens onderbreken, storen we hen in hun spel, maar leiden we hen dus ook af. Het leren concentreren wordt dan niet gestimuleerd. Ik probeer daar heel bewust op te letten, ook bij ons Louise al.

Als ik bijvoorbeeld klaar ben met haar pamper te verversen, maar zij is nog naar de zwart-wit patronen aan het kijken dan laat ik haar liggen en wacht ik. Hetzelfde wanneer ze op haar matje ligt. Al gebeurt het bij dat laatste zelden dat ik moet wachten.
Ik verwoord naar ons Juliet toe dan meestal ook dat ik aan het wachten ben omdat Louise nog naar de prenten aan het kijken is. Op die manier hoop ik dat ze mijn voorbeeld zal overnemen.

Daarnaast blijft ons Louise haar deel van het speelgedeelte ook relatief eenvoudig. Er is een bedje, een speelmatje, een spiegel en dan nog één extra “speeltje”: ofwel de mobiel ofwel een zwart-witte afbeelding. Wij hebben geen speelgoed op batterijen dat licht en/of geluid geeft of maakt en een baby maar voor een korte tijd aandachtig houdt. Ik heb niets tegen zo’n speelgoed, maar het is er vaak op gericht om constant nieuwe impulsen te geven in plaats van een kind langere tijd bezig te laten zijn met één ding.

Het klinkt misschien raar om bij een baby van een maand oud al zo bezig te zijn met concentratie, maar hey, een mens kan het maar proberen he!