Speelruimte – baby week 8

Speelruimte – baby week 8

In het Engels wordt de speelruimte voor een baby movement area genoemd in Montessoritermen. Ik kan het niet op een deftige manier vertalen, vind dat het dan raar klinkt. Het geeft wel goed weer waar de speelruimte van een baby aan moet voldoen: een stuk ruimte waar de baby kan bewegen. In het begin gaat het dan vooral over het bewegen van het hoofd en de ledematen.

Onze speelruimte is in onze leefruimte. Het grootste stuk is voor ons Juliet, maar de ruimte voor ons Louise is er vlakbij. Eerst had ik hier het tafeltje met speelgoed van ons Louise als barrière tussen staan, maar nu ons Louise beter en beter gaat zien, heb ik het verplaatst zodat ze ons ziet als ze op haar matje ligt.

Voor de speelruimte zijn er vier dingen essentieel: een mat, een kastje, een spiegel en het speelgoed.

De mat is in ons geval een parklegger die we op de grond gelegd hebben. Voorlopig is dit groot genoeg. Soms ligt ze op haar topponcino op de mat, maar de laatste tijd ligt ze er ook vaker en vaker zonder op. Het voordeel van de mat is dat het voor ons Juliet ook heel duidelijk is dat dit de speelruimte van ons Louise is. Ze mag er uiteraard wel op, maar ik kan heel duidelijk zeggen dat haar speelgoed niet op de speelmat van ons Louise mag.

De kast is nog niet wat het moet zijn omdat het onderste plankje te hoog boven de grond is, maar we hadden dit nog staan en ze kan er voorlopig toch nog niet aan. De kast en de inhoud is voor het grootste deel nog voor de show, al gebruiken we de zwart-wit spullen wel heel vaak.

De spiegel vindt ons Louise heel leuk om in te kijken. Baby’s kijken graag naar andere baby’s en uiteindelijk, ooit, gaat het haar ook helpen om haar bewegingen zelf te observeren. Het is een echte spiegel die dus ook kapot kan, maar ik ben nog op zoek naar een betaalbaar exemplaar dat niet kan breken.

Het speelgoed is nu dus nog vooral voor de show. We gebruiken wel de zwart-wit afbeeldingen en mobielen. Die hang ik op aan het haakje dat afkomstig is van onze vorige mobiel. Die zit met spanvijzen vast op het kastje, vandaar ook het kussentje dat ervoor staat. Het is geen zicht en ik wil niet dat iemand zich eraan bezeert.

Het bedje is een Bednest en huren we voor zes maanden. Naast ons bed staat een staander waar dit bedje op past en ’s nachts dient het dan als co-sleeper. Het is uiteraard geen vast onderdeel van de speelruimte, maar wij hebben ervoor gekozen om geen park/box of wieg te zetten en haar hier in te laten slapen. Als ze binnenkort vaker wakker is en haar dutjes boven gaat doen, gaat het bedje ook boven blijven.