Kunst & kleine kinderen

Kunst & kleine kinderen

Om al even te nuanceren voordat ik begin: ik was ooit gebuisd op mijn examen esthetica (kunstgeschiedenis) in het middelbaar dus nee, ik ben geen kunstkenner. Verre van zelfs. Ik bezoek zelfs zelden tot nooit een museum of zo. Het ding is: ik vind dat wel jammer. Ik herinner mij een museum voor moderne kunst tijdens een schooluitstap naar Aken ooit. Dat was echt geweldig. Voor de rest herinnering ik me alleen nog dat ik ziek werd tijdens die uitstap dus alle ja, het museum heeft wel indruk gemaakt.

Waarom ik dan in godsnaam kunst bekijken met ons Juliet? Ik vind het leuk. Zij vindt het leuk. Het draagt bij aan haar beeld van de wereld en maatschappij. Het draagt bij aan haar algemene kennis. Het stimuleert haar fantasie en kritisch denken. Enfin, er zijn wel wat redenen dus.

We gebruiken deze kaarten van Usborne en die zijn echt fantastisch. Aangezien ik er zelf niks van ken, is het wel fijn dat de achterkant van de kaarten altijd wat informatie bevat: de naam van het schilderij, de schilder, de techniek en het materiaal, wat leuke weetjes… We gebruiken de kaarten bijna dagelijks tijdens onze tea time.

Ik stel ons Juliet meestal een paar vragen. Of zij mij want tegenwoordig pakt ze meestal de kaart vast en zegt dan “Wat zie je, mama?” Dat is dus meestal de vraag waar ik mee start. Daarna hebben we het meestal over de kleuren, of ze het mooi vindt of niet, wat er op het schilderij gebeurt, … Ik heb hier geen bepaald plan mee of dingen die ik haar wil leren of zo. We praten gewoon een beetje.

Meestal zoeken we daarna online ook nog wat andere schilderijen van de schilder op. Grappig wel om te zien hoe opmerkzaam ze dan is. Gisteren passeerde het schilderij dat wij net besproken hadden. Na een seconde zei ze “Dat is hetzelfde.” terwijl ik de kaart er nog eens bij moest pakken om te zien dat het effectief hetzelfde was. Misschien heeft zij iets meer talent dan ik.

Deze post bevat partnerlinks die jou niks kosten.