Beweging – baby week 13

Beweging – baby week 13

Ons Louise begint zichzelf te verplaatsen. Je legt haar netjes in het midden van de speelmat en een tijdje later vind je haar terug aan de rand en 90° gedraaid.

Ik deed vorige week de parklegger weg en legde een andere, grotere mat in de plaats zodat ze ook effectief meer ruimte heeft om te bewegen. Het is nu natuurlijk nog niet zo dat ze zich bewust verplaatst. Het is eerder een uitproberen van hoe dat werkt. Ze draait zich ook vaker en vaker op haar zij. Grappig om te zien.

The development of the mind comes through movement.

Maria Montessori

Beweging voor een (jong) kind is heel belangrijk. Een kind moet zowel kracht ontwikkelen in zijn spieren als controle krijgen over zijn lichaam om het deftig te leren gebruiken. Jammer genoeg hebben wij tegenwoordig heel wat materiaal op onze geboortelijst staan dat die beweging belemmert: een wieg, een park/box, een relax, een autostoeltje, een eetstoel waar ze vast in zitten, een buggy, een draagzak… Uiteraard zijn sommige van die dingen écht nodig om praktische redenen of veiligheidsredenen, maar soms kan het geen kwaad om eens te bekijken of je kind niet meer vrijheid kan krijgen.

Hoe doen wij dat concreet?

  • Wij hebben een relax die in hoogte verstelbaar is waardoor ons Louise bij ons aan tafel kan “zitten” als wij eten. Eigenlijk wordt die alleen daarvoor gebruikt.
  • Onze maxi-cosi gebruiken wij ook enkel om haar in de auto mee te vervoeren. Het gebeurt zelden dat ze daar langer dan een halfuur in zit.
  • Een draagzak of -doek gebruik ik wel veel, maar ook enkel als ze zelf niet in slaap raakt of nood heeft aan nabijheid en ik echt iets moet doen tegelijkertijd.
  • Van de eetstoel hebben wij bij ons Juliet redelijk snel de beugels afgehaald zodat ze er zelf kon opklimmen. Ja, dat is soms spannend. Nee, dat lukt niet altijd zonder vallen. Ik wil maar zeggen dat je eens moet bekijken of het niet mogelijk is om je kind zoveel mogelijk de kans te geven om te bewegen.

Oh en dan zijn er nog de kleren. Te strakke of oncomfortabele kleding zorgt ervoor dat een kind niet goed kan bewegen. Af en toe probeer ik ons Louise in haar blootje te leggen en haar zo even te laten spelen. Wij gebruiken voor een groot deel van de tijd wasbare luiers en ze ligt dan toch altijd een beetje op een verhoogje waardoor ik het nog belangrijker vind dat ze soms eens luiervrij kan spelen.