Op de buik spelen – baby week 14

Op de buik spelen – baby week 14

Het is een advies dat je standaard krijgt: laat je baby, als hij wakker is, zoveel mogelijk op zijn buikje spelen. Dat advies is er omdat een baby al zoveel op zijn rug ligt om te slapen. Door op zijn buik te liggen, leert hij zijn hoofdje rechtop te houden, maar ook zijn evenwicht te houden en ontwikkelt hij de spieren van bijvoorbeeld zijn rug. Allemaal belangrijk om te leren rollen, zitten, kruipen…

Het probleem is alleen dat kindjes dat vaak niet zo leuk vinden. Ik persoonlijk ben ik ook hier fan van het gegeven om je kind te volgen. Wij leggen ons Louise elke dag wel even op haar buik, maar hoe lang dat is, hangt van haar af. Soms is dat maar een halve minuut, soms ligt ze zo vijf minuten of langer. Als ze overstuur raakt, draaien we haar terug om.

Ik probeer ervoor te zorgen dat ze ook iets te doen heeft als ze op haar buikje ligt door haar bijvoorbeeld voor de spiegel te leggen zodat ze zichzelf kan zien. Soms leg ik een playsilk of deken onder haar zodat ze de textuur kan voelen. We gaan ook regelmatig bij haar liggen zodat we elkaar kunnen aankijken.

Naast de “gewone” buikspeeltijd zijn er ook nog andere manieren om dit te doen. Ons Louise ligt regelmatig op haar buik op onze buik of borstkas (of bij haar zus). Ze zit regelmatig in een draagzak wat er ook voor zorgt dat ze haar hoofdje rechtop leert houden. Sinds kort laten we haar ook weleens “vliegen”. Door haar in de lucht te steken, “ligt” ze hetzelfde als wanneer ze op haar buik op de grond ligt. Het is trouwens superschattig om haar zo te zien. Alleen daarom al zou ik het doen.

Het belangrijkste voor ons is dus ook hier weer om haar te volgen. Ze rolt ondertussen tot op haar zij. Vanaf het moment dat ze rolt tot op haar buik zal ze allicht vaker op haar buik te vinden en zal ze het, hopelijk, minder erg vinden.