Wasbare luiers – baby week 15

Wasbare luiers – baby week 15

Ik ben fan van de wasbare luier! Ze zijn beter voor het milieu, beter voor uw afrekening van het restafval en tegenwoordig ook heel mooi! Naar ’t schijnt zouden ze ook kunnen helpen om je kind zindelijk te maken omdat het natter blijft aanvoelen dan een wegwerpluier.

Bij ons Juliet gebruikten we altijd wegwerpluiers. Het kwam zelfs niet in mij op om wasbare luiers te gebruiken. Voordat ons Louise kwam, was ik wat aan het twijfelen. Ik volgde een infosessie en besloot een paar testexemplaren op onze geboortelijst te zetten.

Sindsdien gebruik ik zoveel mogelijk wasbare luiers. Dat betekent dat ik ze hier thuis altijd gebruik. Op verplaatsing deed ik het eerst niet, maar ondertussen heb ik ook dan een wasbaar exemplaar bij. Enkel ’s nachts gebruiken we nog een wegwerpluier. Ik durf het precies nog niet zo goed uit te proberen of zo.

Er zijn verschillende systemen beschikbaar, maar wij hebben enkel twee-in-éénsystemen. Je hebt dus een luier met daarover nog een overbroekje. Het voordeel vind ik dat je het overbroekje een aantal keren na elkaar kan gebruiken. Van wat ik toen tijdens de infosessie hoorde, zou je ook minder kans op lekken hebben met dit systeem. Ik ben fan van WeeCare, een Deens merk met heel mooie printjes. Deze sluiten met een drukknoopje, maar je hebt ook merken die sluiten met bv. velcro.

Over lekken gesproken: ik heb het met een wasbare luier nog niet voorgehad dat ze van boven tot vanonder helemaal vol hing. En ik kan je verzekeren dat ik dat wel al voorgehad heb met wegwerpluiers.

We gebruiken ook Cheeky Wipes: wasbare doekjes om de billen mee proper te vegen. Ook hier ben ik grote fan van. Sowieso gebruikten we van die natte doekjes alleen als we niet thuis waren. In de plaats daarvan gebruikten we tissues en toiletmelk. Dat gebruiken we soms nog omdat we het nog hebben staan, maar meestal zijn het de doekjes die gebruikt worden.

Ik krijg vaak de vraag of dat niet heel veel werk is, maar eigenlijk valt dat best mee. Meestal laat ik ze eerst even spoelen in de wasmachine en doe ik er dan andere was bij. Dat is dan op 40°, soms op 60°. Het is dus zeker niet zo dat ik een extra machine moet draaien. Als ze gewassen zijn, hang ik ze te drogen en klaar. En ja, ze zijn proper ook al zijn ze verkleurd.

Een wasbare luier is nogal dik. Ik laat ons Louise één keer per dag dan ook zonder luier spelen. Sowieso is het niet slecht om je kindje af en toe ook eens zonder pamper of kleding te laten spelen.