Blijf kalm met je kinderen thuis

Blijf kalm met je kinderen thuis

Op sociale media zie ik heel veel dezelfde berichten van mama’s (en papa’s): ze proberen één voor één hun kinderen bezig te houden. En dat kan van tijd tot tijd lastig zijn. De meesten onder ons zijn het niet gewoon om 24/24 7/7 samen te zijn met hun kinderen. Ik eigenlijk ook niet, tenzij het vakantie is. En hoewel ook ik momenten heb dat ik me het liefst zou terugtrekken en even niemand wil zien, vind ik het echt oprecht leuk.

Die momenten dat ik me het liefst van al wil verstoppen, resulteren meestal in momenten dat ik heel veel mijn mails check en heel veel op Instagram vertoef. Daar zie ik dan weer veel verschillende activiteiten die ik ook wil doen met mijn kinderen, waar ik dan weer stress van krijg. Dat komt dan bovenop het toch al lastige moment waarop ik meestal al stress heb of mijn geduld al niet al te groot is.

Om dat zoveel mogelijk te vermijden, zijn er een paar dingen die ik nu probeer te doen. Ik wil al wel direct zeggen dat het dingen zijn die voor mij werken. Ik ga het direct hebben over een schema bijvoorbeeld. Dit werkt voor mij/ons, maar ik heb ook al veel voorbeelden gezien van mensen waar dit totaal niet voor werkt.

Dat schema dus. Niet van uur tot uur, daar krijg ik meer stress van. Wel een idee van hoe we onze dag gaan doorbrengen. Voor mij werkt dit het beste omdat ik niet goed functioneer als ik geen idee heb wat er gaat komen. Ik ben echt niet goed in het hele idee van go with the flow als ik niks heb om op terug te vallen. Dat betekent NIET dat alles wat erop staat ook effectief moet gebeuren of het in die volgorde gebeurt. Dat is prima. Het is een leidraad.

Ik probeer me voor te bereiden door activiteiten te voorzien. Vooraf denk ik al eens na wat we gaan doen. Welk recept hebben we nodig? Wat is een leuk idee om te knutselen? Welke boeken kunnen we lezen? Hierbij probeer ik natuurlijk te bedenken wat ons Juliet leuk zou vinden. Soms draait iets positief uit, soms ook wat minder. Sowieso is dit ook iets dat ik altijd al doe. Ik doe dat ook als ik nadenk over toy rotation bijvoorbeeld.

Wees realistisch en zorg ervoor dat het haalbaar is. Ik heb het geluk dat ik nu sowieso thuis ben en dus niet moet werken. Dat betekent dat ik in principe de hele dag heb met mijn kinderen samen. Als je ook moet werken van thuis uit, is dat natuurlijk een andere zaak. Probeer dan activiteiten te voorzien die haalbaar zijn. Spreek met je kind momenten af in het schema waarop het zich alleen bezig moet houden. Kijk ook daar naar je kind: wanneer kan hij/zij het beste alleen spelen? Bij ons is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen voor- en namiddag.

Wees mild voor jezelf. Altijd, maar zeker in deze tijden. Op social media zie je nu heel veel activiteiten voorbij komen. Misschien voel je je wel schuldig omdat jouw kind een halve dag voor de tv heeft gehangen. Of vergelijk je jouw kind met dat van iemand anders en constateer je dat die van jou geen zin heeft in al dat bakken, maar liever de hele tijd kleurt. Of je ziet een kind van dezelfde leeftijd dat iets kan dat jouw kind nog niet kan. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je ontneemt jezelf het plezier van deze tijd met je kind(eren). Ieder kind is anders. Iedere ouder is anders. Ieder gezin is anders. Vergelijken levert je meestal geen vreugde en plezier op.

Lukt het allemaal even niet? Hou het dan simpel. Geen bedachte activiteiten, maar vrij spel. Zet je erbij en doe mee. Niet gemakkelijk voor ons als volwassenen (of ben ik de enigste die dat moeilijk vind?). Vervelen is goed, het wakkert de creativiteit aan. Op het moment dat ik dit schrijf, zit mijn dochter zich hier stierlijk te vervelen. Ze is net onder haar bed beginnen kruipen om zichzelf bezig te houden. Tof om te zien hoe ze zo van die dingen gaat verzinnen.