Discovery basket – baby week 22

Discovery basket – baby week 22

Vorige week besloot ik een discovery basket te maken voor ons Louise. Meestal wordt het gebruikt vanaf kinderen kunnen kruipen of zitten, maar ik wou het toch al eens proberen.

Het is heel simpel: een discovery basket is een mandje dat je vult met spullen, meestal rond een bepaald thema. Het moet geen speelgoed zijn, maar kunnen ook dingen uit de keuken of de badkamer zijn. Check zeker of het wel veilig is om mee te spelen. Een thema kan een kleur zijn, een categorie zoals keukenspullen, dieren of muziekinstrumenten, voorwerpen die allemaal met dezelfde letter beginnen (voor oudere kinderen)…

Zo’n mandje stimuleert het kind om met alle zintuigen op ontdekking te gaan. Door het gebruik van de handen, ontwikkelen de hersenen zich verder, aldus Maria Montessori.

Voor het eerste mandje wilde ik graag voorwerpen van één kleur. Ons Juliet mocht kiezen en het werd oranje. De meeste dingen die erin zitten, zijn wel degelijk speelgoed. Ons huis is redelijk zwart-wit-grijs ingericht en ook heel veel praktische dingen hebben die neutrale kleuren. Het was dus een hele uitdaging om genoeg voorwerpen te vinden.

Wat zit erin? Een houten blok, een plastic kraal, een bijtring, een pluchen inktvis en een soort van rubberen blok. Ik heb geprobeerd om voorwerpen te zoeken die van verschillende materialen gemaakt zijn om ook op die manier haar zintuigen zoveel mogelijk aan te spreken.

Nu alleen nog nieuwe mandjes kopen want deze zijn eigenlijk niet geschikt voor een baby. Ze zijn te hard, gaan snel kapot en aangezien ze er ook op wil bijten niet echt veilig. Ik leg het daarom altijd plat waardoor ze er eigenlijk direct iets uit kan trekken.