Slaap baby slaap – baby week 28

Slaap baby slaap – baby week 28

Slaap is zoiets waarvan ik vind dat er vaak een wedstrijd van gemaakt wordt. “En hoe zijn de nachten?” is naast de vraag “En eet ze goed?” zowat de meeste gestelde vraag denk ik. Want ja, je wilt toch dat je baby zo snel mogelijk doorslaapt?

Vorige week kwam ik dit artikel over tegen op Instagram. Melanie legt uit waarom het perfect normaal is dat je baby nog niet doorslaapt (of toch niet zo lang als wij zouden willen). Over de theorie ga ik niet uitwijden, die kan je bij haar lezen.

Wij slapen samen, soms alleen met de jongste, maar er zijn ook nachten dat de oudste er ook bij ligt. Bij ons Juliet hadden we vanaf het begin een “normaal” babybedje op onze kamer staan. Langs de kant van mijn vriend want ge kent dat he: “Ik zal wel opstaan om haar uit bed te nemen zodat je borstvoeding kan geven.” Het is gebeurd hoor, maar er waren denk ik meer nachten dat ik uit bed kon om haar eruit te halen. Op den duur liet ik haar naast mij liggen en gaf liggend eten zodat we allebei verder konden slapen.

Ik wist dat ik het nu anders wou en toch voor een co-sleeper wou gaan. Iets dat ik bij ons Juliet niet wou omdat ik er het nut niet van in zag. Wist ik veel! Deze keer huurden we een Bednest. De voordelen van een co-sleeper, maar zonder dat we er nadien ook nog mee zaten want je stuurt die na de huurperiode gewoon weer terug. We hebben het intensief gebruikt omdat ze er niet alleen ’s nachts in sliep, maar we het in het begin ook mee naar beneden namen (sleurden) zodat ze, als ze niet in de draagzak sliep, ze er daar ook in kon slapen. Sinds vorige week hebben we de Bednest vervangen door het babybedje waar ons Juliet ook in sliep. Dat staat nu aan mijn kant van het bed en tegen het bed.

Wil dat zeggen dat ze altijd in dat bedje slaapt? Verre van! Vanaf het begin heb ik deze keer mijn gevoel gevolgd. Dat wil zeggen dat ze de eerste weken op mijn sliep. ’t Is niet dat ze echt onrustig was ’s nachts, maar ze maakte de hele tijden geluidjes die ze niet maakte als ze bij mij lag. We sliepen allebei beter door bij elkaar te slapen. Ondertussen slaapt ze in haar eigen bedje. Meestal begint ze ergens tussen 4 uur en half 6 onrustiger te worden en dan neem ik haar bij mij en slapen we zo nog verder. Ze heeft dan meestal al één keer een voeding gehad.

Overdag slaapt ze vaak in de voormiddag bij mij in de draagzak en in de namiddag in haar bedje. Ze gaat op ongeveer dezelfde tijdstippen slapen, maar de duur van haar namiddagdutje verschilt heel erg waardoor ze soms in de late namiddag nog een korte dut doet (bij mij of soms ook gewoon waar ze op dat moment ligt). Ook ’s avonds slaapt ze ook nu nog in de draagzak bij mij totdat we gaan slapen. Er zijn avonden dat ze in haar bedje slaapt doordat ze in de badkamer al in slaap viel, maar meestal wordt ze dan na één slaapcyclus wenend wakker en neem ik haar bij mij.

Of ik niet bang ben om haar zo te verwennen? Nee, niet echt. Dat komt door de inzichten die ik kreeg na het lezen van wetenschappelijke informatie, maar ook door mijn eigen ervaring. Ik herinner me nog wat, volgens mij, de laatste keer geweest is dat ik bij mijn eigen ouders sliep: ik zat “al” in het middelbaar (een jaar of 13 zal ik geweest zijn) en kon niet slapen omdat ik geen zin had om na de Paasvakantie terug naar school te gaan. Ik had wat schrik van een leraar en had daardoor stress. Op uw dertiende is het nu niet echt “acceptabel” dat je bij je ouders slaapt, maar kijk: met mij is het ook goed gekomen hoor. Ik geloof er heilig in dat je kind zelf goed aanvoelt hoe en wat.

Betekent het dat iedereen het moet doen zoals wij? Nee, helemaal niet! Onze kinderen liggen tot minstens een jaar bij ons op de kamer. Minstens zeg ik want de afgelopen maanden heeft mijn vriend vaker bij onze oudste dochter geslapen dan in ons bed. Sinds een dikke maand hebben wij een veel groter bed en slaapt ze ook vaak bij ons. Wij slapen allemaal beter op deze manier, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals “het matraske” van Nina Mouton. Doe het zoals het voor jou/jullie het beste aanvoelt.

Nog een kleine aanvulling: samen slapen als in hetzelfde bed moet je wel veilig doen. Hiervoor kan je de richtlijnen van James McKenna volgen.