Een voorbereide omgeving op vakantie – baby week 35

Een voorbereide omgeving op vakantie – baby week 35

Vakantie. Misschien niet echt van toepassing dit jaar of misschien op een andere manier dan je oorspronkelijk gepland had. Voor diegene die wel op vakantie gaan met een baby of jonge kinderen wil ik graag wat tips geven.

Thuis is het redelijk eenvoudig om je ruimte zo aan te passen dat het tegemoet komt aan de noden van je kind. Je schuift eens wat met de meubels, je voorziet speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van je kindje … Op vakantie is dat iets moeilijker. Vorige week gingen wij een weekendje naar zee. Ik probeer dan op verplaatsing ook met een aantal dingen rekening te houden.

Spelen
  • Ik nam één mandje mee met wat speelgoed voor in het appartement. Daarnaast nam ik één stoffen zakje mee met wat speelgoed om mee op stap te nemen.
  • We gebruikten een deken om de speelruimte af te bakenen. Niet dat ons Louise daar per se op blijft zitten of liggen, maar het zorgt ervoor dat het duidelijk is waar er zeker geen kleine spullen (in de buurt) mogen liggen. Plus dat de mat die in het appartement lag een pluizig exemplaar was waardoor ze die pluisjes te snel in haar mond zou steken.
  • Vijf minuten waren we binnen of ik was de hele kast al aan het reorganiseren. Er stonden in de open kast namelijk heel wat vazen en andere dingen die stuk konden gaan. Ik zette ze allemaal op een andere plaats en maakte daardoor ook direct ruimte vrij op de onderste planken om daar speelgoed te kunnen leggen.
  • Als je geen planken of kasten hebt op vakantie, doe dan alsof en leg het speelgoed netjes georganiseerd naast het deken. Neem mandjes mee als dat nodig zou zijn.
Slapen
  • Bekijk of het mogelijk is om de slaapgewoontes van thuis ook op verplaatsing toe te passen. Slapen jullie normaal gezien samen? Misschien kan je de bedden wel aan de kant schuiven en de matrassen op de grond leggen. Of kan je de ruimte zo indelen dat je veilig samen kan slapen.
  • Slaapt je kindje in een eigen bedje? Neem dan een reisbedje mee. Bij ons is het meestal een combinatie van de twee: starten in het eigen bed, eindigen in ons bed. Zo pakten we het tijdens dat weekendje ook aan.
  • Vergeet zeker geen referentiepunten van thuis als die er zijn: een knuffel, een muziekje, een lampje…
Eten
  • Ik nam zelf twee kleine lepeltjes en een klein glaasje mee. Dat zijn dingen die meestal niet aanwezig zijn op vakantie en wij hebben het nodig om ons Louise zo zelfstandig mogelijk te laten eten en drinken.
  • Thuis hebben wij een stukje vuilzak onder haar stoel liggen. Dat waren we daar helemaal vergeten, maar zou ik wel aanraden. Kwestie van geen vuile vlekken achter te laten die je nooit meer weg krijgt.

Dit zijn een handvol kleine tips die onze vakantie net iets aangenamer maakt.