Ritme in je gezinsleven

Ritme in je gezinsleven

Ik schreef al vaker over ritme brengen in je gezinsleven. Het gaat me daarbij niet om een strak schema dat je volgt van uur tot uur, maar wel om bepaalde routines en rituelen die jullie gezin in een soort van flow brengt. Die mijn kinderen zich ook nog zullen herinneren als ze volwassen zijn. Voor mij zijn het die kleine routines en rituelen die voor een groot deel bijdragen aan een mooie kindertijd.

Probeer het zelf maar eens door terug te denken aan je eigen kindertijd. Welke mooie momenten herinner jij je nog? In mijn geval is dat dan bijvoorbeeld de woensdag. Wij werden dan van school opgehaald door mijn grootouders en aten bij hen. Dat waren altijd pistolets en koffiekoeken. ’s Avonds brachten ze ons terug naar huis en aten we met allemaal samen frieten. We sloten af met gebakjes en kijken naar Postbus X.

Of de zondag. Om de veertien dagen gingen we bij mijn grootmoeder eten met de hele familie. Dat was altijd hetzelfde: soep, gebraad met kroketten (voor mij op den duur kroketten en saus) en dessert. Mijn eerste levensjaren was er ook voetbal op zondag. Om de veertien dagen gingen wij niet naar onze papa kijken, maar gingen wij bij vrienden spelen. Hun papa was kinesist bij de voetbal en wij gingen dan spelen.

Ik kan nog wel even doorgaan met die herinneren. Feit is: het zijn die doodgewone routines en rituelen die het leven aangenaam maken en die kinderen later nog onthouden.

Om die reden is ritme voor mij echt belangrijk. Ik probeer in onze dag, onze week, onze maand en ons jaar elementen te steken die wij leuk vinden. Dat gaat van lezen, over in de natuur zijn tot feest vieren.

En het is ook om die reden dat ik een cursus maak die jou helpt om een gezinsritme te ontwikkelen. Je vertrekt vanuit de dingen die voor zowel jou als je gezin belangrijk zijn. Ik help je om dit duidelijk te krijgen. Daarna ga je concreet aan de slag met het creëren van een ritme. De cursus zal op het einde van deze maand beschikbaar zijn.

Als proevertje vind je hieronder een download met de uitleg wat een ritme juist is, welke voordelen het heeft en mogelijke ankerpunten tijdens de dag, week, maand en jaar. Je krijgt dan ook als eerste meer informatie wanneer de cursus online komt en je je kan inschrijven.

Download jouw ritmeproevertje

Ik wil graag het document met ankerpunten ontvangen.

    We sturen je geen spam. Je kan je op elk moment uitschrijven.