Veiligheid eerst – baby week 41

Veiligheid eerst – baby week 41

Veiligheid eerst. Of niet? Dat valt te bezien. Ik vind het belangrijk dat kinderen, en dus ook baby’s, soms “een risico” nemen. Geen levensbedreigend uiteraard, maar voor mij moeten ze niet onder een glazen stolp gezet worden. Mijn hart vindt dat soms heel lastig, maar uiteindelijk leren ze zo ook wel dingen.

Er zijn tegenwoordig heel wat producten te koop die je kan gebruiken om je huis babyproof te maken. Een blik op de eerste de beste website van een babywinkel heeft het over multifunctionele veiligheidsgrendels voor kasten en lades, deurstop, beschermranden voor tafels … Vanuit de Montessorivisie bekeken, zijn die dingen wat lastig te gebruiken aangezien er zoveel mogelijk zelfstandigheid gestimuleerd wordt. Met bijvoorbeeld een slot op keukenkasten of -lades zou ons Juliet aan bepaalde spullen niet meer aankunnen, die voor haar wel belangrijk zijn. Daarbij komt dat sommige “gevaarlijke” zaken als messen en vuur (om er maar twee te noemen) al veel vroeger worden geïntroduceerd dan gewoonlijk is.

Nu ons Louise sinds een aantal weken echt kruipt, vind ik het mijn taak als ouder om haar op een veilig manier op ontdekking te laten gaan zonder zomaar alles te blokkeren. Wij doen dat op de volgende manier:

  • Stopcontacten beschermen we met van die plaatjes voor erin. Oorspronkelijk hadden we er gekocht die rond konden draaien wat eigenlijk praktischer is voor ons Juliet (en voor onszelf ook), maar door de aarding gaat dat niet.
  • Wij hebben een veiligheidshekje aan de trap, zowel boven als beneden. Voornamelijk omdat onze trap een open exemplaar in onze living is. Dat betekent dat ik zelfs geen twee minuten naar het toilet zou kunnen zonder schrik te hebben dat ze erop klimt en eraf valt. Het poortje is normaal gezien dicht, maar als we in de buurt zijn, durft het ook al wel eens blijven open staan. Als ze dan probeert om op de trap te klimmen, mag ze dat van ons. Uiteraard staan wij dan achter haar he!
  • Wij hebben één kast waar een veiligheidshendel op zit: de kast met afwasmiddel onder de gootsteen. Voor de rest is er niks afgesloten. Andere poets- of wasproducten staan hoog en droog in andere kasten. We hebben er ook voor gekozen om in de lage schuiven materialen te zetten die oké zijn voor de kindjes om aan te kunnen: plastic potjes, drinkbussen, snijplanken, kookpotten …

Wij hebben voor de rest geen tafelomranding of hoekbeschermers, geen deurstop (wel om de deur niet tegen de muur te laten botsen, maar niet om ervoor te zorgen dat er geen vingers tussen de deur kunnen zitten) en dus ook geen veiligheidshendels.

Ik begrijp dat ieders situatie anders is en dat iedereen zich niet even snel veilig voelt. Toch wil ik je vragen of er misschien bepaalde aanpassingen zijn die je kan maken waardoor je bijvoorbeeld een slot op een kast kan vermijden. Op die manier geef je je kindje toch iets meer vrijheid.