Capsule wardrobe – baby week 42

Capsule wardrobe – baby week 42

Montessori toepassen thuis, het betekent dat je je kinderen zoveel mogelijk vrijheid en autonomie geeft. Ook wat betreft het kiezen van kledij. Als er dan een gigantische keuze is, is dat niet handig en niet te overzien voor zo’n kind (en voor de ouders soms ook niet). Enter een capsule wardrobe: een kleerkast “vol” met stuks die nodig zijn en waarover nagedacht is.

Ik doe dat voor allebei mijn dochters omdat het kiezen van kledij één van de eerste dingen is waaraan een kind actief kan deelnemen. Als ik ons Louise twee broeken laat zien, kiest zij één van de twee exemplaren. Binnen een paar maanden kan ik haar zelf naar de schuif laten gaan om kledij te laten kiezen. Daarnaast bespaart het natuurlijk heel wat geld én zit je ook niet met kledij dat ze amper één keer gedragen hebben en dat dan al te klein is.

Mooi idee, maar hoe pak je dat dan concreet aan? Ik neem je even stap voor stap mee in mijn proces:

  1. Kijk wat je al hebt. In het geval van ons Louise hebben wij nog heel wat kleertjes van ons Juliet. Niet alles daarvan vind ik nu nog altijd mooi of valt in het juiste seizoen. Met sommige stukken kan ik daarentegen niet wachten om die aan ons Louise aan te geven. Het kan trouwens ook zijn dat je neefjes/nichtjes/vriendinnen hebt waarvan je kleding krijgt of dat je al iets kocht in de solden, maar dat tot nu toe nog te groot was. Alles wat voor het komende seizoen kan, gaat op mijn lijstje.
  2. Bepaal hoeveel stuks je nodig hebt. In de download vind je een basis aantal stuks, maar eigenlijk is dit echt afhankelijk van je eigen situatie. Heb je een kindje dat waarschijnlijk zindelijk gaat worden het komende seizoen? Voeg dan wat extra broeken toe. Heb je geen zin om een extra wasmachine te draaien? Misschien heb je dan ook van alles een extra stuk nodig. Om een idee te geven van die wasmachines (ik heb daar een vast schema voor, yes i do): maandag is hier een lang programma donkere en gekleurde was, dinsdag een lang programma witte en lichte (met wasbare pampers trouwens), woensdag handdoeken, donderdag lakens bed één, vrijdag kort programma donkere en kort programma lichte was, zaterdag lakens bed twee. In principe doe ik dus elke week twee machines van elke kleur kledij.
  3. Kies een kleuren- en printschema. Dat doe ik niet per se op basis van de laatste mode, maar eerder op wat ik mooie kleuren vind. Qua printjes zijn het meestal gewoon streepjes of stipjes. Ik vind zo’n dierenprintjes heel mooi, maar zie mijn eigen kinderen er precies niet in rondlopen. Deze stap zorgt ervoor dat je kind ook daadwerkelijk zelf kan kiezen zonder dat het een enorme kleurboek wordt.
  4. Vul de gaatjes op. Uiteindelijk zie ik dan wat ik nog nodig heb. Ik ga dan op zoek op Vinted, 2ehands, in FB-groepen … omdat ik zoveel mogelijk tweedehands wil kopen. Als ik zie dat ik al veel T-shirts heb met een print, ga ik voor broeken vooral op zoek naar effen exemplaren en omgekeerd. Qua merken ben ik niet echt kieskeurig, maar dat zou ik eigenlijk wel wat meer willen zijn. Het punt is alleen dat ik de kledij van Zara zo tof vind, dat ik dat vaak tweedehands koop. Als iemand nog duurzame merken kent, die dezelfde stijl hebben als Zara dan hoor ik het graag.
  5. Stop met kopen. Ik ga praktisch nooit shoppen dus dat is voor mij eigenlijk geen moeilijke, maar ik weet dat er veel mama’s zijn die dat wel heel lastig vinden. Als mijn lijstje vol is, stop ik met kopen. Alleen wanneer er tijdens het seizoen iets onverwachts gebeurt, vul ik dat aan. Zo heb ik nu tijdens de zomer een aantal vlekken in topjes gehad (ik denk door aardbeien) die er echt niet meer uit gingen (zelfs ossengalzeep hielp niet). Die heb ik weggedaan en vervangen door andere exemplaren. Ook nog even een kanttekening wat betreft broeken hier: wij hebben een hele slechte vloer die nogal ruw uitgevallen is. Dat betekent dat wij bij kruipertjes elke dag een andere broek zouden moeten kopen omdat die gewoon supersnel kapot gaan. Om die reden hou ik een paar broeken apart die ik niet meer mooi vind of die al wat mankeren. Die doet ons Louise dan aan als we thuis zijn. Als we op stap gaan, krijgt ze een andere broek aan. Die extra broeken voor thuis staan niet bij op het lijstje omdat die echt te snel kapot gaan.

Wat ik hier zeg en deel, staat niet vast he. Voeg gerust extra items toe wanneer dat nodig is of skip dingen die jullie niet gebruiken. Rokken zijn niet zo aan ons besteed. Ik doe dat zelf niet graag aan en vind dat bij kindjes ook vreselijk onhandig. Dat staat dus niet op ons lijstje, maar misschien zijn jullie wel fan. Of heb je een zoontje. De kans dat je dan een jurk nodig hebt, is niet echt groot dus dan kan je misschien een extra broek toevoegen of zo. Zet het, zoals met alles, naar uw hand. En laat het me weten op Instagram of zo als je ermee aan de slag gaat want ik ben benieuwd.

Download jouw planner

Ik wil graag aan de slag om een capsule wardrobe te plannen!

    We sturen je geen spam. Je kan je op elk moment uitschrijven.