Dankbaarheidsoefening met (jonge) kinderen

Dankbaarheidsoefening met (jonge) kinderen

Een paar jaar geleden maakte ik een Geluksboekje: een dagboek met een set vaste vragen om kleine gelukjes, leermomenten en complimenten aan jezelf te noteren. De laatste maanden vul ik het boekje niet meer elke dag in, maar probeer ik toch nog een paar keer per week tijd voor te maken. Bedenken waar ik allemaal dankbaar voor ben, laat me dingen echt in perspectief zien en maken me vaak minder humeurig om onbenulligheden. (Dat is trouwens niet alleen mijn bevinding, maar is ook wetenschappelijk bewezen.) Er zijn zaken die elke dag terugkomen zoals mijn wederhelft, mijn kinderen, onze gezondheid, onze familie en ons huis. Daarnaast zijn er dingen van dat moment zoals het verkopen van cursussen, een fijne date met een vriendin … Soms zijn het ook kleine dingen als een goed boek, de zon die schijnt …

Als ik het boekje invul, wil ons Juliet ook altijd graag schrijven. Sowieso is zij op dit moment helemaal in de ban van “letters” schrijven in eender welk boekje of op eender welk papiertje.

Vorig weekend vroeg ik haar of ik voor haar ook zo’n lijstje zou maken. Ik vertelde dat dankbaar zijn betekent dat je blij bent dat je iets bepaald in je leven hebt, dat je er gelukkig van wordt. Ze zij dat ze dankbaar was om bij iemand te spelen. Verder dan dat kwam ze niet, maar ze bleef zowel mij als haar papa wel de hele tijd vragen waar wij dankbaar om waren. Laat ons zeggen dat we allebei serieuze moeite hadden om op de duur nog iets te vinden.

Het lijkt me leuk om dit regelmatig te doen met haar. Elke avond in bed praten we wel over wat ze leuk vond die dag, waar ze blij van werd. Dat op zich is al een kleine oefening, maar ik vind het altijd krachtiger wanneer je dat ook echt opschrijft. Zelfs als ze het nog niet kan lezen. Ik bedenk me nu dat het ook wel leuk is om aan haar te vertellen waar ik allemaal dankbaar voor was die dag want dat doe ik eigenlijk nooit.

Hieronder kan je een voorbeeldpagina downloaden van het Geluksboekje. Wil je het zelf graag aanschaffen dan kan je hier terecht.

Start nu met dankbaarheid te beoefenen

Ik wil graag aan de slag met het voorbeeld van het Geluksboekje.

    We sturen je geen spam. Je kan je op elk moment uitschrijven.