Waarom wij kaarsen gebruiken

Waarom wij kaarsen gebruiken

Vanaf de herfst steek ik regelmatig een kaars aan. Daar zijn verschillende redenen voor.

Het maakt deel uit van onze maaltijden. Als we beginnen te eten, steek ik de kaarsen aan. Als we klaar zijn, mag ons Juliet ze uitblazen. Het hoort bij ons ritme in de herfst en winter. Het kondigt de start en het einde van ons tafelmoment altijd op dezelfde manier aan. ’s Morgens doen we het zeker en ook het vieruurtje en het avondeten gaan vergezeld van wat kaarslicht.

Uiteraard gebruiken we het ook om dingen te vieren. Verjaardagen gaan altijd gepaard met kaarsjes. Dat is ook zo’n sterke associatie, dat ons Juliet vorige week vroeg wie er jarig was toen ik terug begon met het aansteken van de kaarsjes. Maar met Pasen zijn er bijvoorbeeld ook kaarsjes bij.

Ik schreef in mijn nieuwsbrief afgelopen weekend nog over het brengen van schoonheid in je leven (en dat van je kind). Kaarsen zijn voor mij ook iets moois. Het licht, maar ook de geur als je een heerlijke geurkaars gebruikt, zijn voor mij een klein gelukske van schoonheid. Het is dus ergens ook een vorm van zelfzorg.

De kaarsen die we gebruiken, koop ik overal en nergens. Wie nog een goede tip heeft voor mooie en lekker geurende kaarsen, mag me die altijd doorgeven!

Jouw familieritme

Zo’n ritme, het is iets waar ik toch wel redelijk veel mee bezig ben. ’t Is te zeggen: ik ben redelijk veel bezig met het installeren van zo’n kleine dingen als kaarsen in ons dagelijks leven. Het maakt volgens mij zo’n groot verschil in je eigen leven, maar ook in dat van je kind.

Het punt is dat wat voor ons werkt, niet per se voor jou werkt. Daarom maakte ik de cursus Jouw familieritme. Je leert in drie modules hoe je een eigen familieritme kan samenstellen vertrekkende van wat jij en jouw familie nodig hebben. Nu, bij het begin van de herfst, is een ideaal moment om te starten.