Ons herfstritme

Ons herfstritme

Voor mij is de herfst nu echt begonnen: de sandalen staan terug in de kast, de regenjassen hangen aan de haakjes en het kaarslicht is weer terug. Met de verandering van het seizoen en de start van het schooljaar, hebben we ons ritme opnieuw bekeken. Stilaan heeft het vorm gekregen.

Ons herfstritme

Ons wekelijks ritme is heel flexibel in die zin dat er ruimte gelaten is voor vrij spel, wandelingen in de natuur en eventuele uitstapjes. Dinsdag gaan we na schooltijd meestal naar de bib. Woensdag kan ons Juliet kiezen wat ze wil doen, maar meestal komt dat er in de praktijk op neer dat we naar het bos gaan. Donderdag gaat ons Louise een dagje naar mijn schoonouders en wordt ons Juliet ook door hen opgehaald op school.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ons Juliet op woensdagnamiddag ging deelnemen aan een reeks Multimove. We hebben uiteindelijk beslist omdat voorlopig nog niet te doen omdat die vrije namiddag dan ook redelijk vol zat. Misschien later.

Ook het weekend is flexibel en wordt mede gevormd door mijn werk en de voetbal van mijn wederhelft. Er wordt tijd vrij gehouden voor vrij spel, uitstapjes naar het bos, het theater of de speeltuin, familiebezoek …

Een dag verloopt bij ons meestal op dezelfde manier met als ankerpunten de maaltijden. We staan op rond 7u. Soms speelt één van ons nog vijf minuutjes met ons Juliet op haar kamer, afhankelijk van haar vraag. Als we aangekleed zijn, gaan we naar beneden. De kalender wordt aangepast en ik steek de kaarsen op de tafel en bij onze seizoensring aan. Op de achtergrond speelt de herfstlijst die ik samenstelde in Spotify. Meestal spelen de meisjes even terwijl ik een was insteek, een kom havermout of yoghurt klaar maak en wat te drinken neem. Als ik klaar ben met eten, lees ik twee gedichten voor en een Frans prentenboek. Als we klaar zijn, blazen we de kaarsen uit en vertrekken we naar school.

Als ik met ons Louise terug thuis kom, zing ik met haar een aantal liedjes en spelen we even. Daarna gaat zij slapen (rond kwart voor 10) en begin ik te werken. Na het middageten doe ik wat huishoudelijke taken terwijl ons Louise door het huis kruipt en af en toe een knuffel komt vragen. Daarna gaan we even naar buiten: ofwel spelen we in de tuin ofwel gaan we een wandeling maken. Net voordat we terug vertrekken om ons Juliet op te halen, lees ik met haar nog een boekje. Dat is heel bewust omdat ik om de één of andere reden niet toekom aan haar voorlezen als ik dat niet inplan. Voor mij is het belangrijk om dat te doen dus vandaar deze keuze.

Eenmaal terug thuis eet ons Louise fruit en ons Juliet nog een stukje fruit of een koek. We drinken thee en ik lees een langer boek voor aan ons Juliet. Daarna wordt er gespeeld totdat we gaan eten rond half 6.

Ons avondritueel begint rond half 7. We starten met het opruimen van het speelgoed. Dat doen we 99% van de tijd samen terwijl ik zing “Hop hop hop hop hop, wij ruimen alles op”. Daarna gaan we naar boven om de meisjes te wassen en de pyjama aan te doen. Beneden in de zetel lezen we allemaal samen nog twee boekjes (één voor ons Juliet, één voor ons Louise). Als zowel mijn wederhelft als ik thuis zijn, steekt hij een kindje in bed en ik het andere. Ik vertel over de dag en daarna spelen we altijd hetzelfde muziekje af totdat de kindjes slapen.

Dit ritme is dat van ons en past bij ons. Wil jij er graag ééntje dat bij jouw familie aansluit? Lees dan even verder.

Jouw familieritme – online cursus

Ik denk dat we allemaal wel eens het gevoel hebben dat er van alles gebeurt in ons leven en dat we er weinig grip op hebben. Onze agenda zit soms heel vol en niet altijd met de dingen die we willen. Daarnaast functioneer ik zelf beter als ik een beetje weet hoe een dag of een week eruitziet. Het gaat zelfs nog gemakkelijker als ik daarin een soort patroon herken. Voor veel kinderen en volwassenen is dat net hetzelfde.

Een familieritme heeft heel wat voordelen: meer voorspelbaarheid en dus minder stress of onzekerheid, het creëren van verbondenheid binnen je gezin door aandacht te besteden aan kleine rituelen die betekenis hebben voor jullie, je kinderen mooie herinneringen meegeven aan hun kindertijd, eenvoudiger en simpeler leven met een focus op belangrijke zaken …

Laat me ook al direct duidelijk maken dat een ritme niet hetzelfde is als een strikt schema. Het gaat over een natuurlijke flow die ervoor zorgt dat je je vrij voelt en toch een houvast hebt.

Het mag wel duidelijk zijn dat er niet zo één ritme bestaat dat dan voor iedereen van toepassing kan zijn. Uiteraard kan je bij anderen inspiratie vinden, maar hoe je het ook draait of keert: ieder gezin heeft zijn eigen accenten en dus ook zijn eigen ritme. Wat die accenten dan zijn en hoe je die kan gebruiken om een eigen familieritme te creëren, dat is het doel van deze cursus.

Als jij het gevoel hebt dat je familie wel wat ritme kan gebruiken, ben je meer dan welkom.