Buiten op ontdekking – baby week 51

Buiten op ontdekking – baby week 51

Voor ons is het belangrijk dat onze kindjes regelmatig buiten zijn. Wij hebben bijvoorbeeld bewust voor een school tussen de bossen gekozen voor ons Juliet. Ze leren er zoveel. Niet alleen over de natuur, maar ook over respect hebben voor dieren en planten, over bewegen, over warm-koud of nat-droog … Daarnaast is het ook gewoon gezond om wat frisse lucht te krijgen en buiten te zijn.

Wie mij volgt op Instagram, zal al wel gezien hebben dat ons Louise ook vaak buiten is. Ik probeer met haar dagelijks naar buiten te gaan en doe dat al vanaf ze pas geboren was. Ze is nu bijna een jaar en dus niet geboren in de warmste periode van het jaar. Met wat extra laagjes en in een draagdoek dicht bij mij was het geen enkel probleem om haar toch mee buiten te nemen.

Net als andere activiteiten is het ook buiten belangrijk om je kind te volgen. Geef het tijd, ruimte en vrijheid om dingen op zijn eigen tempo te laten ontdekken. Ik herinner me dat ons Juliet haar eerste ervaring met een zandbak niet positief was. Zij heeft een aantal keren nodig gehad om eraan te wennen. Dat is prima. Ons Louise heeft dat nooit gehad en was vanaf seconde één vertrokken. Dat is ook prima.

Een paar tips die ik wil meegeven als je met je baby (of peuter/kleuter) naar buiten gaat:

  • Pas de kledij aan. Ik moet zeggen dat ik dat op dit moment zelf een lastige vind. Ze heeft een skipakje dat haar lekker warm en droog houdt, maar het is nogal fluffy waardoor ze zich niet altijd goed kan bewegen. Dat zorgt voor frustratie en belemmert haar vrijheid. Ik denk dat dat misschien nog wel wat gaat beteren als ze kan stappen, maar voor nu is het dus vervelend. Ik ben erover aan het denken om een broek van Spetter te proberen. Sowieso vind ik wel dat regenweer je niet hoeft tegen te houden om naar buiten te gaan: er bestaan genoeg soorten waterdichte pakken of broeken en jassen om het natte weer te doorstaan.
  • Hou handen en voeten zoveel mogelijk vrij. Ook dit is een lastige in deze periode van het jaar. Hoewel ons Louise nog niet echt stapt, geef ik haar toch babyschoentjes aan als het nat is buiten. Ik wil vermijden dat ze natte sokken krijgt. Het jammere is dat ze daardoor met haar voetjes de grond niet meer zo goed kan voelen. In de lente en zomer liet ik haar wel op blote voeten in het bos rondkruipen.
  • Zet je baby op de grond. Een kleine baby die nog niet zo mobiel is, kan je op een deken zetten. Een grotere baby zet je gewoon neer zodat hij zijn ding kan doen.
  • Laat je baby al zijn zintuigen gebruiken: kijken, ruiken, horen, voelen, maar ook proeven als dat veilig is. Er is geen betere manier van sensory play dan hen op die manier te laten verkennen.
  • Probeer je niet druk te maken over kledij, handen of gezichten die vies worden. Thuis gooi je de kleren in de was en de baby steek je in bad. Klaar.

Er zijn echt alleen maar voordelen aan het samen naar buiten gaan dus hop, waar wacht je nog op?