Cadeaugids – speelgoed

Cadeaugids – speelgoed

Hoewel de feestelijke maand december er waarschijnlijk anders uit gaat zien dan in andere jaren, gaan we onze kinderen waarschijnlijk wel cadeautjes willen geven met Sinterklaas of Kerstmis. Het leek me wel leuk om mijn tips met jullie te delen. Er komen drie cadeaugidsen online: deze met speelgoed, ééntje met boeken en ééntje met creatief materiaal. Starten doe ik vandaag met speelgoed.

Speelgoed kiezen

Voordat ik mijn tips geef, wil ik eerst een paar bedenkingen en vragen meegeven wanneer het gaat over het kiezen van speelgoed.

  • Wij hebben plastic speelgoed in huis, maar kiezen toch vaak voor houten speelgoed. Het is vaak duurzamer en voelt plezanter om mee te spelen. Het plastic speelgoed dat we hebben, is vaak tweedehands gekocht. Ook voor de Sint trouwens.
  • Nog even over dat tweedehandse speelgoed: ik vind het echt lastig om nieuw speelgoed te vragen waarvan ik weet dat het tweedehands in goede staat te vinden is. Wij kopen voor de Sint dus ook tweedehands. En het is ook al gebeurd dat wij iets tweedehands kopen voor Sint bij de grootouders en dat zij het ons dan terugbetalen.
  • Sluit het speelgoed dat je wilt kopen aan bij de ontwikkeling van je kind? Dat hoeft natuurlijk niet per se. Ons Juliet verjaart in april. Dat maakt dat we twee momenten hebben waarop we een verlanglijstje maken. Dat maakt ook dat dat twee mogelijkheden zijn om te kijken naar haar ontwikkeling en interesses. Bij ons Louise is dat anders omdat zijn in november verjaart. Voor haar wordt er één verlanglijstje gemaakt voor haar verjaardag en de feestdagen. Daar staan dus ook dingen op voor een iets oudere leeftijd in de hoop dat we het dan gaan kunnen gebruiken tijdens het jaar dat volgt.
  • Past het speelgoed bij de waarden die je uitdraagt? Speelgoed benoemen als “voor jongens” of “voor meisjes”, zwaarden en pistolen, make-upsets voor kinderen … Het kan natuurlijk allemaal, maar vraag jezelf even af of het past bij wat je wilt voor je kind.

Vergeet alsjeblieft vooral niet dat je kind het allerbelangrijkste is om rekening mee te houden wanneer je speelgoed koopt. Ook ik heb me al laten verleiden tot het kopen van speelgoed omdat het er zo leuk uitzag bij anderen. Hier bleek dat dan niet aan te slaan. Onthou dat dus wanneer je mijn lijstje bekijkt.

Speelgoed voor grove motoriek

Step Die van ons is nog niet buiten geweest. Het was een cadeau van de Sint vorig jaar (ons Juliet was toen 2,5 jaar) en werd sindsdien dagelijks binnenshuis gebruikt. Wij hebben er ook de ruimte voor, maar ook voor buiten is deze step ideaal. (Bij de gelinkte step heb je ook nog het bord nodig.)

Loopfiets Wij zijn twee keer gestart met dit exemplaar omdat dat laag is en je kan het zowel als drie- als als tweewieler gebruiken. Ondertussen hebben we deze fiets. En deze voor onze kleuter (ook tweedehands).

Karretje Ook dit wordt hier bijna dagelijks gebruikt. Ik kocht het ooit tweedehands toen ons Juliet begon te stappen. Om te leren lopen is het geen goed exemplaar omdat het omver valt als je er te hard op leunt. Je hebt ook exemplaren die gevuld zijn met bijvoorbeeld houten blokken en die zijn vaak wel geschikt om mee te leren lopen.

Wobbel Een prijzige aankoop en ook ééntje waar we even over nagedacht hebben. Uiteindelijk ben ik de onze in de winkel van Blabloom gaan kopen met ecocheques. We hebben er nog geen spijt van gehad. Het wordt niet enkel gebruikt voor motorische activiteiten, maar ook voor open-ended spel.

Trampoline Ook nog zoiets dat z’n geld al dubbel en dik waard geweest is. Hoewel ze hier al 2,5 jaar binnen staat, moet er nog regelmatig iemand mee komen kijken. Voor ons Louise was het een klimtoestel, maar begint het nu ook meer en meer als trampoline te dienen. In onze tuin hebben we een groter exemplaar in bruikleen van familie.

Glijbaan Wij hebben een klein exemplaar dat we kregen van mijn broer en een groter exemplaar dat we kregen van de overbuurman. Het kleine exemplaar is ideaal voor peuters en jonge kleuters. Dat staat bij ons nu al een dik half jaar binnen en wordt nog dagelijks gebruikt.

Rivierstenen Deze zijn voor ons nieuw, maar lijken hier nu al wel populair. Ze worden gebruikt om parcours te maken. Wij gingen voor de pastelkleurtjes, maar je hebt de rivierstenen ook in felle kleurtjes.

Rolschaatsen De hele zomer lang zijn ze elke dag gebruikt. Ik zou een link willen zetten naar diegene die wij hebben, maar wederom zijn ze tweedehands en ik heb geen flauw idee van welk merk. Het zijn in ieder geval zo’n soort rolschaatsen.

Poppenhuizen en dergelijke

Plastic dieren Wij hebben een hele reeks boerderijdieren van Schleich en ook een paar “wilde” dieren.

Poppenhuis Zoals ik al zei kocht ik het onze tweedehands, met meubels en poppetjes erbij. Er zijn heel veel verschillende soorten en maten te verkrijgen dus bekijk even wat je wil. Je hebt trouwens ook niet per se een poppenhuis nodig. Enkel wat meubels en poppetjes en dan wat plaats om ermee te spelen kan ook voldoende zijn.

Poppenhuispoppetjes Die van ons zijn voornamelijk van Plantoys, maar ook hier heb je veel verschillende maten, soorten en vormen.

Fantasiespel

Poppen We hebben er verschillende: een zachte pop van Haba, één van Baby Born, één die mee in bad kan, mijn oude Baby Born en ook deze bruine jongenspop. Die laatste is van Miniland en die poppen zijn niet alleen realistisch gemaakt, maar ruiken ook heerlijk naar vanille.

Poppenaccessoires Hier ook een samenraapsel van overal en nergens: flesjes, bordjes, een poppenzak, een kinderwagen … Ondertussen zijn ook de allerkleinste herbruikbare luiers naar de poppen gegaan.

Keukenspulletjes Het klassieke keukentje van IKEA staat ook hier in huis. Bij ons wordt dit ook echt gebruikt om handen te wassen en eten in te snijden bijvoorbeeld. Maar er staat ook een bak bij met potjes, pannetjes en speelgoedeten.

Doktersset Ook dit is al 1,5 jaar wekelijks in gebruik. Ook hier zijn veel verschillende soorten van te vinden. Wij zijn content van dat van ons, maar de doosjes hebben het niet overleefd. Ondertussen hebben we ook een leeg pillendoosje en een verband toegevoegd.

Verkleedkleren Een prinsenjurk, brandweerpakje en voor de rest wat dingen die we al hadden liggen zoals een boa, een hoed en wat playsilks. Meer is er niet nodig om kinderen zich te laten verkleden.

Winkeltje Dat hebben wij niet, maar bouwen we soms zelf met onze salontafel. Daar zetten we dan mandjes met groenten, brood en eitjes op. We hebben speelgoedgeld en oude klantenkaarten. Enkel een kassa ontbreekt voorlopig nog.

Open-ended speelgoed

Playsilks Dit kan voor heel veel verschillende dingen gebruikt worden: als cape, zee, om dingen te verstoppen, op de seizoenstafel … Wij hebben drie “echte”, maar aangezien ze zo prijzig zijn en ik drie ook maar weinig vond, heb ik ook een paar doeken van nepzijde bij de stoffenwinkel gehaald. Die zijn niet doorzichtig en voelen minder fijn aan dus ooit gaan ze wel vervangen worden, maar voor nu kan het er wel mee door.

Houten blokken Opnieuw van veel verschillende merken, in kleur of naturel, groot of klein, met fantasietjes of zonder … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Wij hebben een basic set dat ik lang geleden kocht en dit set.

Grimm’s Ik zou werkelijk alles willen hebben van dit merk. Mooi speelgoed dat echt heel veelzijdig is: meer moet dat niet zijn. De stapelpotjes en de regenboog zijn hier veel gebruikt. Ook de halve cirkels hebben we in huis. De rechthoekige bouwplaten en de elementen zoals vuur staan nog op het verlanglijstje, maar eerlijk is eerlijk: op dit moment spelen de meisjes er niet zoveel mee dus staat het niet actief op het lijstje.

Grapat is ook zo’n merk waar ik graag alles van wil hebben. Voor nu hebben we de kalender, de ringen en de schijven. Ook de groene kegels van de mandalareeks hebben we. Die verzameling willen we misschien nog wel verder zetten.

Voertuigen

Treinspoor Het basisset gaat hier al heel lang mee. We hebben ondertussen ook deze uitbreiding. Treinsporen of -accessoires van andere merken passen er ook op, maar niet heel vlot. Wij hebben bijvoorbeeld de spoorwegoversteek van Brio en dit station.

Auto’s en andere voertuigen Ik kocht een paar houten tweedehandsauto’s (van Grimm’s en Ikea) en we hebben een paar oude autootjes van mijn vriend. Deze kiepwagen staat nog op het verlanglijstje. We hebben ook een brandweerauto uit de kringwinkel, een politieauto van de kermis en deze helikopter.

Straten Een basisset van Way-to-play kreeg ons Juliet voor haar tweede verjaardag. Het wordt hier regelmatig gebruikt en nu hebben we sinds kort ook deze uitbreiding waardoor we eindelijk een ronde kunnen maken.

Garage Ik vond de onze op tweedehands, maar daarvoor stond dit exemplaar op ons lijstje.

Bouwen

Houten blokken Ik noemde het hierboven al eens, maar houten blokken zijn multifunctioneel.

Magnetische blokken Wij hebben een paar sets van Magformers, maar als ik eerlijk ben, had ik liever deze Magnatiles gekocht. Het is bijna onmogelijk om in België andere vormen te vinden van Magformers dan de gewone driehoeken en vierkanten. Dat is jammer omdat er in de boekjes ter inspiratie vooral dingen instaan waarbij ook andere blokken gebruikt worden.

Duplo en Lego Klassiekers die we allebei hebben.

Een Haba ballenbaan is ook heel leuk. Opnieuw: het is redelijk eenvoudig tweedehands te vinden.

Babyspeelgoed

Grijpspeeltje Veel kleurtjes en dikke kralen waardoor het gemakkelijk vast te pakken is.

Zacht popje Dit exemplaar is klein en zacht en dus ideaal om vast te pakken.

Pop-up toy Als iemand mij vraagt wat je voor een (oudere) baby of (jonge) peuter moet kopen dan is het dit! Echt zo’n topper! Ik kocht via Vinted een tweedehands exemplaar, maar je heb dit ook nieuw en ook van andere merken.

Stapelpotten Ook zo’n topper bij zowel ons Louise (al even) als ons Juliet. Je hebt ze in verschillende vormen en maten.

Ballen Een uitgebreid assortiment hier: houten ballen (van de ballenbaan van Haba), stoffen ballen, sensorische ballen (met van die noppen) …

Muziekinstrumenten Kijk even verder in deze lijst.

Object permanence box Leuk cadeautje voor kinderen vanaf een half jaar ongeveer. Te vinden via Etsy, maar ik vond die van ons per toeval via 2ehands.

Auto- of ballenbaan Ideaal voor grotere baby’s/peuters omdat ze op die manier leren om te focussen en te volgen. Wij hebben een variatie met kleine auto’s, maar je hebt ze ook als ballenbaan. Voor wie tweedehands wilt zoeken: er zijn er regelmatig te vinden van Janbibbejan.

Puzzels en spelletjes

Inlegpuzzels Ideaal voor de kleintjes. Ook eenvoudige puzzels met grote knoppen kunnen voor hen. De onze zijn van Plantoys en tweedehands.

Vormenstoof De klassieke van Tupperware kent iedereen volgens mij wel, maar er zijn ook houten of andere varianten.

Legpuzzel van twee stuks Ideaal voor de beginnende puzzelaar. Je hebt ook sets met daarin puzzels van twee, drie en vier stukjes.

Grotere legpuzzels Ik probeer persoonlijk op zoek te gaan naar de puzzels zonder commerciële prenten, maar daar doet iedereen natuurlijk mee wat hij wilt. De meeste die wij hebben komen van de kringloopwinkel, maar daar vind je onze favoriete merken als Djeco of Crocodile Creek maar zelden.

De eerste spellen van Haba zijn een aanrader. Boodschappen doen is favoriet, samen met Berenhonger. Ook andere spelletjes van Haba worden hier regelmatig uit de kast gehaald: Een party voor Rosalie en Boomgaard bijvoorbeeld.

Klassiekers als ganzenbord, Uno en Wie is het zijn hier ook een hit.

Smartgames zijn er ook in heel veel verschillende soorten en ook al voor jonge kindjes. Je hebt ook versies in de vorm van een boekje waardoor het gemakkelijk mee te nemen is.

Instrumenten

Ik lijst even op wat wij in huis hebben. Dit zijn allemaal favorieten van zowel ons Juliet als van ons Louise.

Sambabal

Tamboerijn

Bellenstok (Die van ons vond ik in de kringloopwinkel.)

Xylofoon/klokkenspel

Triangel

Djembé

Gitaar

Knikkerboom Niet echt een muziekinstrument, maar wel heel leuk (en het maakt geluid dus zet ik hier maar onder).

Ik hoop dat dit je wat inspiratie gegeven heeft. Vergeet niet om ook de cadeaugidsen van boeken en knutselmateriaal te checken.

De linkjes die je hier terugvindt, verwijzen meestal naar de webwinkel waar ik het kocht of waar wij het van kregen. Aangezien ik ook veel tweedehands koop, is dit niet altijd zo. De links naar Bol.com zijn partnerlinks. Als je via die link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie op.