Cadeaugids – boeken

Cadeaugids – boeken

Hier ben ik met nummer drie van de cadeaugidsen: boeken. Eigenlijk vind ik dat ook de moeilijkste omdat boeken heel persoonlijk zijn. Maar het is zo’n leuk cadeau vind ik persoonlijk. Ik geef bij zowat elke gelegenheid altijd minstens één boek. Aan mijn eigen kinderen, maar ook aan neefjes, nichtjes, metekindjes …

Het is, opnieuw, geen hele lange lijst geworden, maar ik hoop je er toch mee te inspireren. Als je op zoek bent, naar een specifiek onderwerp of boek, mag je me altijd om hulp vragen.

Oh en ik heb ook vele klassiekers als Rupsje Nooitgenoeg, de boekjes van Anna en Jules, Pluk van de Petteflet … niet opgenomen in de lijst. Het zijn prachtige cadeautjes, maar het risico bestaat dat kinderen het al hebben. Als je zo’n boek cadeau wilt doen, is het aangeraden eerst even te checken of ze het boek al niet hebben.

Kartonboekjes

Milo ziet de wereld in zwart-wit Ideaal voor kleine baby’s omdat ze in het begin enkel contrasten zien.

Baby ziet Ook voor kleine baby’s met patronen en afbeeldingen met grote contrasten.

Global babies De tekst in het boek is Engels, maar dat doet er niet toe. Het boekje is gevuld met foto’s van kindjes over de hele wereld, vaak met traditionele kledij aan.

Smile Ook hier is de tekst Engels, maar opnieuw is het boek gevuld met foto’s van (lachende) kindjes.

Mijn eerste boek vol patronen Kleurrijk boek met patronen als ruitjes, bolletjes, visgraat …

De seizoensboekjes van Gerda Muller Enkel prenten, geen tekst. Het zijn herkenbare tekeningen die bij het seizoen horen. De link verwijst naar een box met de boekjes waar een Engelstalige titel opstaat. Ze zijn los ook allemaal te verkrijgen met een Nederlandstalige titel.

Twaalf maanden in het bos Een boek dat voor elke maand van het jaar hetzelfde bos laat zien. Heerlijk om de eerste dag van de maand met je kind te bekijken, maar ook daarbuiten.

Flapjesboeken

Heel populair nu bij ons Louise (12 maanden) en ook ideaal om de fijne motoriek te oefenen.

Piyo kiekeboe Deze is hier nu favoriet bij het slapengaan (op het einde slaapt Piyo). Het heeft vilten flapjes en is dus niet gemakkelijk kapot te krijgen.

Mijn eerste 100 woordjes flapjesboek Zo’n soort boeken zijn klassiek voor peuters, maar wordt extra leuk met de flapjes. Extra voordeel ook dat het hier om echte foto’s gaat wat bij baby- en peuterboeken altijd mooi meegenomen is.

Kijk binnen op de boerderij & Kijk binnen in het bos Informatieve reeks van Usborne voor de allerkleinste. Er zijn van dezelfde reeks ook flapjesboeken voor oudere kinderen zoals bv. Kijk binnen in je lichaam.

Usborne heeft ook een reeks “Kijk onder het flapje” met boeken als de Geïllustreerde atlas en Wat zijn sterren. Er zijn nog veel meer onderwerpen.

Geluidenboekjes

Ik probeer ze zoveel mogelijk buiten te houden omdat ik het meestal niet zo’n mooie geluiden vind, maar voor een aantal boekjes maken we een uitzondering.

Een jaar in één dag Dit boek vertelt het verhaal van een meisje dat op één dag terecht komt in de vier seizoenen. Bij elke prent hoor je een stukje uit de Vier Seizoenen van Vivaldi. Er zijn in deze reeks nog andere boeken zoals De Notenkraker en Het Zwanenmeer.

Vogelgeluiden in de tuin Een boekje met echte vogelgeluiden van vogels die je in je tuin kan zien. Er staat ook elke keer een foto en wat extra informatie bij. Ook hier zijn verschillende versies van.

Zoekboeken

Heel populair bij mijn kleuter, maar ook voor oudere kindjes vaak nog leuk.

De gele ballon Op elke bladzijde zitten er een gele ballon, een blauwe auto, een gevangene en een fakir op een vliegend tapijt verstopt. Je gaat door verschillende landschappen en moet dan proberen te ontdekken waar ze zitten.

De kijk- en zoekboeken van Rotraut Susanne Berner over de verschillende seizoenen zijn ook heel leuk. Elk seizoen keren de verschillende prenten en personages terug, maar dan aangepast aan het seizoen. Heel leuk! (Het gelinkte boek zijn de vier seizoenen in één boek, maar je kan ze ook afzonderlijk kopen.)

Informatieve boeken

Er zijn enorm veel informatieve boeken voor verschillende leeftijden geschreven en gemaakt dus er is voor ieder wat wils. Ik geef hier een paar populaire titels in ons huis.

Het dikke boek van alle bijzondere dieren Een boek met per twee bladzijden een mooie foto van een dier en wat uitleg erbij. Prachtig vormgegeven.

De grote atlas van de dinosaurussen Prachtige tekeningen en informatie die op een verhalende manier verteld wordt.

De reeks van Willewete is heel uitgebreid en is perfect voor kleine kinderen die graag informatieve boeken lezen. Wij hebben zelf de volgende exemplaren al gelezen: Zo zie ik eruit, Op reis met de trein, Dinosaurussen en Op reis met het vliegtuig.

Gedichtenboeken

Eerlijk is eerlijk: ik heb dat zelf nooit echt graag gelezen, maar ik moet zeggen dat mijn liefde gegroeid is sinds ik bijna elke dag gedichten lees voor mijn kindjes.

Ik wou dat ik een vogel was Dit is wat mij betreft een boek dat elk gezin moet hebben. Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar gecombineerd met prachtige tekeningen. Wij lezen er nu bijna een jaar zo goed als elke dag een gedicht uit en het is een heerlijk ritueel.

Ozo Heppie Ik denk dat dit een gedichtje is dat bijna iedereen wel kent. Of misschien komt dat gewoon doordat dit in mijn opleiding als leerkracht echt een populair gedicht was. In ieder geval: Joke Van Leeuwen schrijft leuke en knotsgekke gedichtjes die leuk zijn voor iedereen.

Jij bent de liefste – Een klein boekje met korte gedichtjes die perfect zijn voor (kleine) kinderen.

Lichtjes in je ogen Een verzameling van gedichtjes van Hans & Monique Hagen die ook al in andere bundels verschenen. Ook heel geschikt voor (kleine) kinderen.

Diversiteit

Boeken die op de één of andere manier wat diversiteit in je huis brengen.

Samen hier Het is een boek dat je al vanaf jonge leeftijd kan gebruiken door gewoon naar de prenten te kijken, maar ook voor oudere kinderen is het interessant door de iets of wat moeilijkere uitleg over de aarde. Prachtig boek!

Het huis met de gele deur Dit boek is echt top! Om te beginnen past het helemaal binnen het plaatje van bewust opvoeden, maar verder laat het ook zien dat een gezin twee mama’s kan hebben. Echt een zalige cadeautip!

Ada Dapper, wetenschapper Dit boek hebben we nog niet, maar staat hoog op onze wishlist.

De reeks van Mo’s Daughters laat verschillende meisjes zien in verschillende contexten. Leuke verhaaltjes om voor te lezen voor een kleuter.

Overige (prenten)boeken

Boeken zijn heel persoonlijk dus wat voor ons leuk is, is dat voor jullie misschien niet. Ik lijst even een paar van onze favorieten op.

Mama kwijt Een boek dat hier met periodes veel gelezen wordt.

Het boek zonder tekeningen Ook dit boek wordt hier met periodes graag gelezen. Er zijn ook al uitspraken die ondertussen ook buiten het boek gebruikt woorden. Bedoenkiesmoel of poepiekont bijvoorbeeld.

Een hoop vrienden blijft samen Deze kregen we bijna twee jaar geleden cadeau en wordt nog regelmatig boven gehaald.

Een boek Een heel leuk interactief boek om met peuters en kleuters te lezen.

Grote jongens huilen wel Deze bracht ik recent mee van de bib en heb ik tot nu toe nog niet terug mogen brengen.

De boeken van Luuk en Lotje zijn wat te vergelijken met Anna maar zijn er, voorlopig, vooral in het seizoens- of feestenthema. Wij vinden ze leuk (behalve die van Sinterklaas omdat daar ook weer heel stereotiep gesproken wordt).

Voila. Dat waren ze! Mijn andere cadeaugidsen vind je hier: speelgoed en knutselmateriaal.

Deze blog bevat partnerlinks die mij een kleine commissie opleveren als je via de link iets koopt.