Poetsen – jonge peuter week 3

Poetsen – jonge peuter week 3

Meedoen met huishoudelijke taakjes is volgens mij de populairste activiteit bij peuters. Hier toch alleszins. Het is grappig om te zien hoe ze nu, rond de leeftijd van 1 jaar, uit zichzelf een vodje neemt en daarmee begint te vegen over de tafel, een kast, de grond …

Ze ziet ons dat regelmatig doen dus het is niet nieuw voor haar. Ze heeft al vaak kunnen kijken en probeert het nu dus zelf ook. Het is eigenlijk het eerste echte huishoudelijke taakje waar ze mee begint want hoewel ze ook de wasmachine leeg maakt, reken ik dat daar voorlopig nog niet bij. Ze gooit alles op de grond, net zoals ze bv. de boekenkast leeg maakt.

Ik vind het mooi om te zien dat ze mee wil doen. Dat ze mee zorg wil dragen voor ons huis en onze spullen. Dat betekent niet dat ik haar nu haar eigen vuil weg kan laten vegen he. Ze kan nog wel wat oefening gebruiken, maar het begin is gemaakt.

Nu, het feit dat ze veegt, betekent wel dat ze ook aan een vod kan. Om te beginnen is het niet onze schotelvod die ze gebruikt. Ik heb een hele tijd geleden al microvezeldoekjes bij Action gekocht. Die liggen in het kinderkeukentje. Er hangt er ook altijd één aan het handvat van datzelfde keukentje. Dat is in principe diegene die gebruikt wordt.

Daarnaast zijn er ook aan onze knutseltafel een paar kleine doekjes beschikbaar, samen met een plantenspuit met water. Ook door kan ze dus aan zo’n vodje aan. Als er potlood of verf op de tafel hangt, spuit ik daar wat water op en veegt zij met haar doekje. Later zal ze dat ook zelf kunnen doen.