Mogelijkheid om te drinken – jonge peuter week 4

Mogelijkheid om te drinken – jonge peuter week 4

Bij de start met vaste voeding bij ons Louise zijn we begonnen met het gebruiken van echt eetgerei: geen babylepels of plastic (tuit)bekers, maar echte lepels en echt glas. Ze drinkt met andere woorden ondertussen een dik halfjaar uit een glazen glas. Ik zou liegen als ik zeg dat er nog nooit één gebroken is. Integendeel … Maar ik vind dat ik dan ook kan zeggen dat dat nooit gebeurde doordat ze het bewust op de grond gooide. Eerder doordat ze er tegen stootte of het uit haar handen liet vallen.

Ondertussen drinkt ze soms tussen de maaltijden door ook water. Ze komt nog regelmatig om titi (borstvoeding) vragen, maar als ze een beker met een rietje van haar zus ziet staan, zou ze die helemaal leegdrinken. Ook een glas van haar zus waar ze aankan, zou ze leegdrinken. Om die reden besloot ik om drinkwater voor haar beschikbaar te maken.

Eerlijk is eerlijk: ik durf er nog geen glazen glas te zetten omdat ik niet altijd direct in de buurt ben en toch wel bezorgd ben dat ze zich gaat bezeren aan kapot glas. In de plaats daarvan heb ik een klein bekertje van een cocktailshaker in ons kinderkeukentje gezet. Voorlopig vul ik dat met water, maar op termijn komt er ook een kannetje bij zodat ze dat zelf kan doen. Het cocktailglaasje gaat ook vervangen worden door een glazen glas wanneer ik merk dat dat kan.

Denk nu niet dat dat allemaal direct vlot verloopt. Ze weet het staan, drinkt ervan, maar aangezien ze graag met water speelt, gebeurt het ook regelmatig dat ze alles omver giet. Dus ja, de grond wordt nat, zij wordt nat en de kast wordt nat. We kuisen dat op en klaar. Aangezien het over een kleine hoeveelheid water gaat, is het ook maar een beetje om op te ruimen.

Een paar tips die ik wil geven als je je peuter of kleuter ook graag toegang wil geven tot drinkwater:

  • Geef maar zoveel water als dat je wilt opkuisen.
  • Voorzie in de buurt vodjes of handdoekjes. Als jij voordoet hoe je het water opkuist, gaat je kind dat meestal naar verloop van tijd overnemen.
  • Stel grenzen. Rondwandelen met het glas/de beker is bijvoorbeeld geen goed idee.
  • Zorg voor een voorbereide omgeving en geef de mogelijkheid om, op termijn, zelf voor water te zorgen.