
Afgelopen maand was het thema van Ons Dorp het innerlijk werk dat wij als ouders te doen hebben. Ik persoonlijk heb in deze periode van het jaar altijd veel zin om te reflecteren, te lezen en plannen te maken.
Bewust ouderschap lijkt vaak over onze kinderen en hun gedrag te gaan. We zijn op zoek naar tips en stappenplannen om uit te voeren en het zo wat gemakkelijker te maken voor onszelf. Want hoewel we als bewuste ouders het gedrag niet willen sturen door straffen en belonen, om maar iets te noemen, is en blijft het toch wel ferm gemakkelijk als we toch minstens het gevoel hebben een beetje grip te hebben op de situatie. Maar eigenlijk draait bewust ouderschap daar in zijn kern niet om volgens mij. Ik denk dat we als ouders ons beter kunnen focussen op het bewust worden van onszelf en het écht aanwezig zijn en dat er dan pas echt wonderen kunnen gebeuren. Zoals Hade Cools het eens verwoordde: een bewuste ouder zijn zijn en niet alleen doen.
Uiteraard is dat niet gemakkelijk. Je gaat graven in je eigen kindertijd, je eigen overtuigingen, je eigen onzekerheden en je eigen gevoelens. Dat is moeilijk en soms zelfs onaangenaam. Maar het levert je ook wat op. Je kan jezelf herprogrammeren waardoor je niet meer op automatische piloot gaat als je getriggerd wordt. Geen geroep of door de badkamer gegooide washanden meer (true story). Of in ieder geval toch minder.
Triggers herkennen
Eerst even iets over wat triggers zijn. Het zijn situaties, woorden, gedragingen … van je kind die bij jou een sterk gevoel oproepen. Dat kan gaan van frustratie, over machteloosheid tot woede. Vaak, maar niet altijd, zijn die gevoelens gelinkt aan je eigen kindertijd. Je herbeleeft als het ware de momenten waarop jij jezelf gefrustreerd of machteloos voelde wanneer je bijvoorbeeld niet mocht huilen, flink moest zijn, moest laten zien dat jij de oudste was en dus wel beter moest weten … Je herbeleeft die emoties opnieuw, kan niet meer helder nadenken (door onze hersenstructuur) en doet iets waar je negen kansen op tien later spijt van hebt. Zoals een washand door de badkamer gooien.
Het mooie is dat je daar iets aan kan doen. Je kan bijvoorbeeld een triggerdagboek bijhouden waarbij je, na een moeilijke situatie, even noteert wat er precies gebeurde, hoe jij je daarbij voelde, waar in je lijf je het voelde, wat je deed, waar dat vandaan zou kunnen komen … Op die manier kan je inzicht krijgen in jouw triggers en ben je voorbereid wanneer je er ééntje op je af ziet komen. Geef jezelf dan ademruimte, voel het gevoel en omarm jezelf (letterlijk of figuurlijk).
Dit is niet gemakkelijk he mensen. Het is een emotioneel en lastig proces. Eéntje waarbij ik je uitnodig om lief voor jezelf te zijn. Wij hebben allemaal dingen meegemaakt, klein of groot, ernstig of minder ernstig, die ons gevormd hebben tot wie we nu zijn. We gaan dat niet op één twee drie kunnen veranderen en dat is ook niet de bedoeling. Maar een beetje bewustzijn kan al veel betekenen.
Ons Dorp
Ons Dorp is een klein groepje mama’s en opvoeders in de brede zin van het woord, die graag willen bijleren en willen groeien, die graag andere gelijkgestemde ouders en opvoeders ontmoeten. Je betaalt maandelijks een vaste bijdrage en ontvangt in de plaats daarvan maandelijks een videotraining, werkboek, extra informatiebronnen, een groepsgesprek … Klinkt interessant, niet? Check deze pagina voor meer informatie en de mogelijkheid om je in te schrijven (slechts een paar dagen per maand mogelijk dus grijp je kans).