Eigen spullen wegleggen – jonge peuter week 5

Eigen spullen wegleggen – jonge peuter week 5

Vorige week schreef ik over het beschikbaar maken van drinkwater. Vandaag wil ik het even hebben over een andere manier van zelfstandigheid te ondersteunen: door kinderen, ook peuters, zelf hun eigen spullen te laten opruimen.

In de kast in onze hal staan twee mandjes voor mutsen, wanten, sjaals …: één voor de oudste en één voor de jongste. Sinds kort ben ik begonnen met ons Louise haar eigen muts en sjaal te laten pakken of wegleggen. Ik zeg dan bv. “Je muts mag in dit mandje.” Ondertussen wijs ik naar de muts en naar het mandje. Hetzelfde met de sjaal. En ja, dat lukt haar. Het doel is om haar zo stapsgewijs voor zichzelf en haar spullen te laten zorgen.

De bedoeling is dat er nog een lagere kapstok aan de binnenkant van de deur komt zodat ze binnenkort zelf haar jas kan nemen en kan weghangen. Ik heb ook al gedacht om een touw of iets dergelijks aan het handvat te maken zodat ze de deur ook zelf kan openen, maar ik moet nog eens nadenken hoe dat op een veilig manier kan.

Ook in de badkamer zijn we wat aan het experimenteren. Wij hebben zo’n verwarmingselement waarop je ook handdoeken kan laten drogen. Die van ons Juliet hing eerst helemaal onderaan, maar hebben we nu een plaatsje naar boven opgeschoven zodat er onderaan plaats is voor de spullen van ons Louise. Zij kan dan bv. een washandje op de droger hangen. Niet dat ze dat zomaar doet hoor. Ze hangt het weg, maar neemt het dan terug om er vervolgens mee rond te lopen.

Het plan is om in de vakantie de verzorgingstafel ook weg te doen in de badkamer en iets anders te voorzien voor de meisjes. Ik hou je op de hoogte.