Open en dicht – jonge peuter week 6

Open en dicht – jonge peuter week 6

Dingen open en dicht doen: het is echt een ding op dit moment bij onze peuter. Voornamelijk schuiven vindt ze he-le-maal geweldig. En dan rondlopen in huis met de spullen die ze vond. We troffen zo al een zak chips aan in ons bureau en een vergiet bij onze schoenen. Het hoort bij de ontwikkeling. Peuters doen niets liever dan bewegen en op ontdekking gaan. Schuiven opentrekken past dus perfect binnen dat plaatje. Dat is ook de reden dat ik haar laat doen. Ik heb ervoor gezorgd dat de schuiven waar ze makkelijk bij kan geen gevaarlijke dingen bevatten. Op één schuif na toch want daar staan onze (glazen) flessen olie in. Die schuif hoor ik dan ook open gaan (de flessen botsen dan wat tegen elkaar en maken geluid) waardoor ik daar direct op kan reageren. Ik leg haar uit dat ze die schuif niet kan gebruiken vanwege de glazen flessen olie, maar dat ze gerust een andere schuif mag openen. Samen met haar ga ik dan op zoek naar een alternatief.

Om dat open en dicht doen van dingen verder te stimuleren, heb ik een mandje voorzien in haar kast met verschillende voorwerpen die open en dicht gaan. Het zijn echt random dingen die ik in huis heb liggen zoals een tasje met rits, een leeg doosje smeerkaas, een zakje dat je dicht kan trekken met touwtjes en een leeg doosje van wattenstaafjes. Het mooie aan zo’n ontdekmandje is dat het lang mee kan gaan door de voorwerpen aan te passen en het moeilijker te maken. In een later stadium kan daar dan bv. een flesje met draaidop in of een doosje met een klipje.