Gieten – jonge peuter week 7 & 8

Gieten – jonge peuter week 7 & 8

Ik ben een week of twee geleden begonnen met het geven van een waterkannetje om ons Louise te leren gieten. De reden hiervoor is dat ze tegenwoordig enorm graag haar glas leeg giet. Het leek me handiger dat ze het dan ineens oefent als ze wil drinken.

Voorlopig doen we het enkel tijdens het fruitmomentje in de voormiddag. Ik geef haar een glaasje en kannetje waar ik een heel klein beetje water in doe. Daarna doe ik heel traag voor hoe ze het water uit het kannetje in het glaasje giet. Daarna drink ik zelf van het glas. Als ze dan zelf wilt proberen, vul ik het kannetje opnieuw en mag zij. Het gebeurt dat ze wil drinken van het kannetje. Soms kan ik haar op tijd tonen dat ze het in het glas mag gieten. Anders vul ik het kannetje opnieuw en doe het weer voor.

De eerste paar keer goot ze er alles naast. Dat is normaal en oké. Zolang ze geconcentreerd blijft, blijf ik het kannetje bijvullen. Het opvegen van het water tussendoor is ook mijn taak (al mag ze natuurlijk wel helpen). Voor de rest doe ik weinig. Ik geef haar de vrijheid om het te proberen. Af en toe lukt het haar om water in het glas te krijgen, maar het is niet het doel om dat zo snel mogelijk geleerd te krijgen.

Als ik merk dat ze afgeleid raakt of begint te “spelen” met het materiaal dan is dat voor mij het teken dat ze klaar is. Ik ruim dan alles op en laat haar eventueel zelf nog water opvegen als ze dat wilt.

Wil je het thuis ook proberen? Ik geef je een paar tips waar je rekening mee kan houden:

  • Zorg voor een (waterdichte) slab of leg een setje extra kledij klaar. De kans dat je peuter kletsnat is, is redelijk groot.
  • Doe maar een klein beetje water in het kannetje.
  • Gebruik een klein kannetje. Wij gebruiken voorlopig een kleine maatbeker van 250 ml, maar wij hadden vroeger een nog kleiner glazen exemplaar. Kijk eens in de plaatselijke kringwinkel.
  • Geen stress of druk, het gaat niet over het water er perfect ingieten. Het is een proces.
  • Betrek je kind bij het opkuisen van het water.