Learning tower – peuter week 14

Learning tower – peuter week 14

Een learning tower, het is iets waarvan ik niet had gedacht dat we het gingen hebben eerlijk gezegd. Misschien eerst even kort uitleggen wat dat precies is. Het is een trapje met daarrond een beveiliging zodat je kind er niet af kan vallen (of dat in ieder geval toch moeilijker wordt). De foto bij dit artikeltje zegt misschien meer dan woorden. Je kind kan het gebruiken om bv. mee te helpen in de keuken, maar ook om het licht aan en uit te doen, iets uit de kast te nemen …

Het onderste deel van onze learning tower is een simpel trapje van Ikea. We hebben dat al ruim twee jaar. Bij onze oudste dochter hebben we daar nooit iets rond gebouwd. Zij gebruikte het stoeltje vanaf een jaar of anderhalf denk ik. Ze is er wel eens afgevallen, maar die keren zijn volgens mij op één hand te tellen. Ik vond het dus nooit nodig om er iets rond te zetten.

En toen was daar ons Louise. Zij kon op 14 maanden zelf dat ding op en af klimmen. En deed dat ook veel en graag. Het probleem was alleen dat ik niet altijd in de buurt was of kon blijven. Ze klom erop als ik zelf aan het eten was en zij al klaar was. Ze klom erop als ik de tafel aan het klaarzetten was. Ze klom erop als ik in een andere kamer was. Enfin, ze klom er veel op en ik was er nooit echt gerust in, maar wou haar ook niet 95% van de tijd zeggen dat ze ermee moest stoppen.

Ik begon dus opnieuw te kijken naar de bekende Ikea hack waarbij je een krukje op een bepaalde manier op het trapje monteert. (Google het even en je vindt tal van stappenplannen.) Wij hebben dat uiteindelijk niet gedaan omdat mijn schoonvader schrijnwerker is en ik gelukkig net op tijd bedacht dat hij nog wel wat restjes hout zou hebben. Sinds we de learning tower hebben, ben ik een stuk geruster. Het nadeel is dat het moeilijker te verzetten is voor de meisjes. Zo’n trapje alleen is gemakkelijk te verschuiven. Dat is nu niet zo. Om die reden denk ik niet dat we het op deze manier heel lang gaan gebruiken, maar wie weet verander ik nog wel van gedacht.

Voor wie het niet ziet zitten om de Ikea hack toe te passen: er zijn ook andere learning towers beschikbaar, maar die zijn over het algemeen redelijk prijzig.