Het huishouden in je familieritme

Het huishouden in je familieritme

Ik kreeg een paar weken geleden de vraag of ik tips had wat betreft het huishouden. Mijn eerste idee was dat je daarvoor echt aan het verkeerde adres bent bij mij. Maar toen ik er nog eens over nadacht, veranderde ik van idee.

Zelfs nu ik thuis ben, vind ik het lastig om het huishouden “rond” te krijgen. Laat staan hoe dat dan is als je voltijds gaat werken, tijd wilt spenderen met de kindjes, met je partner en met jezelf.

Persoonlijk heb ik het nodig om een ordelijk huis te hebben. Met ordelijk bedoel ik niet per se proper, maar wel opgeruimd en overzichtelijk. Van rommel word ik onrustig en dan ben ik sneller geïrriteerd. Ook voor de kindjes wil ik een rustige omgeving zodat ze op een veilige en overzichtelijke manier kunnen spelen. Wat uiteraard niet betekent dat zij daar soms anders over denken.

Maar goed, ik wil dus wel wat tips delen die ik toepas om mijn huishouden min of meer geregeld te krijgen. Een ritme heb ik nodig omdat er anders niets gebeurt. Je zal dus merken in de tips die ik geef, dat daar redelijk wat organisatie in zit. Hou in je achterhoofd dat dit een ritme is, een houvast, maar dat het geen strikt schema is en ik er dus ook van afwijk.

  • Ik steek (bijna) elke dag een was in. Als je me al langer volgt, weet je dat ik fan ben van capsule wardrobes. Dat is heel leuk en fijn, maar als je dan niet regelmatig wast, zit je zonder propere kleren.
  • Eén keer per week boodschappen doen. Die doe ik niet, maar dat deel neemt mijn wederhelft voor zijn rekening. We stellen elke week een menu op en doen dan boodschappen voor de hele week. Dat gebeurt standaard in het weekend zodat we klaar zijn voor de week die komt. Tussendoor gebeurt het wel dat ik nog naar de biowinkel of de fruitboer ga om wat specialere dingen te halen of om fruit en groenten te kopen.
  • Ik betrek de kindjes bij het huishouden (als ze dat willen). Met poetsen wacht ik niet tot de kindjes niet thuis zijn of in bed liggen. Als ik de badkamer poets, krijgen ze hun eigen vod. Als ik stofzuig, loopt de jongste mee met de stofzuiger en wil de oudste ook stofzuigen. Ramen poetsen gebeurt hier vaak ook samen (wat resulteert in opnieuw vette vingers op de ruiten, maar dat stoort me niet). Dweilen kan met de oudste ook, maar is nog moeilijk met de jongste. Sinds we onze learning tower hebben, is ook afwassen geen probleem meer. Ze helpen allebei vaak even mee, maar gaan iets anders doen als ze geen zin meer hebben.
  • Regelmatig opruimen. Ik laat niet alles liggen tot het einde van de dag. Tussendoor ruim ik regelmatig speelgoed en andere spullen op. Op die manier probeer ik de rust te behouden, maar ik wil ook het voorbeeld geven zodat ze leren dat ze hun spullen best opruimen voordat ze iets anders gaan doen.
  • Een avondritme hebben helpt. Na het eten ruimt één van ons op terwijl de ander met de kindjes speelt of al met hen naar boven gaat. Het opruimen van het speelgoed gebeurt samen. Dat wil niet zeggen dat de kindjes ook effectief opruimen, maar we doen het wel terwijl ze erbij zijn. Als er geen medewerking komt, vragen we aan de oudste meestal wat ze wil opruimen. De jongste geven we dan ook iets om in het juiste mandje te leggen.
  • Eén extra taak per dag. Zo goed als elke dag doe ik iets extra zoals dweilen, stof afdoen, de badkamer poetsen … Eén ding per dag is nog overzichtelijk en meestal ook te doen. Soms doe ik het niet en dan is dat ook zo.

Ons huis is nooit echt proper. Er slingeren spullen rond. Er liggen kruimels op de grond. Er zitten vlekken op de salontafel. Er blijft al eens een was in de droogkast steken. Ik kan me daar soms schuldig over voelen, maar het is onmogelijk om alles altijd te kunnen combineren. Ook al ben ik thuis, er is bijna altijd minstens één kind bij mij en daarnaast wil ik ook tijd hebben/maken om te werken aan mijn aanbod en blog of om te lezen. Ik leer meer en meer om me daarbij neer te leggen. Het enige wat ik enorm frustrerend blijf vinden, is dat je van mijn “gedweil” een paar uur later (in het beste geval) niets meer ziet.

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat iedereen er zijn eigen ritme op na moet houden, wil ik het mijne wel met je delen. Je kan het downloaden door hieronder je naam en e-mailadres achter te laten.

Download jouw cheatsheet

Ik wil graag het document met het huishoudelijk ritme ontvangen.

    We sturen je geen spam. Je kan je op elk moment uitschrijven.