Help je kind bij ongewenste kusjes en knuffels

Help je kind bij ongewenste kusjes en knuffels

Als volwassene heb je heel wat meer macht dan een kind. Je kan die op een positieve manier inzetten door op te komen voor je kind, ook op momenten dat je je daar oncomfortabel bij voelt. Een voorbeeld: het moment waarop iemand je kind een kus of knuffel wilt geven en je kind dit duidelijk liever niet wilt. Het kan gaan om tante Jeanne of nonkel Jos, maar even goed om een klasgenootje of brusje dat wil kussen of knuffelen.

Ieder mens, jong en oud, heeft het recht om baas te zijn over zijn eigen lijf. Dat kan je op heel veel manieren invullen natuurlijk. (Schijnbaar) onschuldige zaken als kapsel, piercings, tatoeages, bepaalde medicijnen, maar ook ernstigere zaken als ongewenste intimiteiten. Het is volgens mij daarom ook van het grootste belang dat we kinderen al van jongs af aan leren dat ze baas zijn over hun eigen lijf.

Wat kan je doen bij ongewenste kusjes en knuffels?
 • Grijp in voordat er fysiek contact is.
  • “Je wilt je zus graag een knuffel geven. Vraag haar eerst of ze dat ook wilt.”
  • “Misschien kan je even bukken en je armen uitsteken? Als ze opgepakt wil worden, zal ze wel komen.”
 • Wees je kind zijn stem. Voor een kind is het nog moeilijker dan voor een volwassene om nee te zeggen, alleen al omdat ze soms nog niet kunnen praten. Doe het in zijn plaats zodat hij de taal leert om het uiteindelijk zelf te doen.
  • “X protesteert door je weg te duwen. Ze wil nu geen knuffel.”
  • “Ik hoor X protesteren. Hij wil graag verder spelen. Kan je hem alstublieft terug neerzetten?”
 • Vraag om te stoppen.
  • “Stop met X een zoen te geven. Ze maakt duidelijk dat ze het niet wilt.”
 • Stel een alternatief voor. Denk hierbij ook aan een, humoristisch, zinnetje voor als de situatie wat ongemakkelijk aanvoelt. Het is gemakkelijker als je dit al in je hoofd hebt dan wanneer je daar op het moment zelf nog moet opkomen.
  • “X heeft geen zin in zoentjes of knuffels. Misschien een vuistje? Nee, geen vuistje? Krijg ik dan een vuistje, tante Jeanne?”
  • “Wil je misschien wel een zoentje gooien?”
 • Leg het uit aan je kind. In twee richtingen: dat het helemaal in zijn recht is als het nee zegt, maar ook dat het te luisteren heeft naar een nee van iemand anders.
  • “Je hebt het recht om nee te zeggen. Als iemand iets doet dat je niet leuk vindt, mag je luid “stop” roepen. Daarna kom je mij/een leerkracht/… zoeken. Jouw lijf, jouw keuze.”
  • “Ik hoor je broer nee zeggen, dat betekent dat hij niet wilt dat je hem verder kietelt. Het is belangrijk dat je daar naar luistert. Zijn lijf, zijn keuze.”
  • Speel eventueel bepaalde situaties na met poppen of beren.

Deze tips gelden uiteraard ook voor jou als ouder. Ik doe het niet altijd, maar vraag mijn kinderen meestal eerst of ik hen een zoentje mag geven. Zeker als het zo uit het niets komt. Vooral de jongste weigert regelmatig en dan is dat zo. Ik maak daar dan voor de rest ook geen woorden aan vuil. Wanneer je aan het stoeien bent of je kietelt je kind en je hoort het nee zeggen, stop dan onmiddellijk.

Als je dit interessant vindt, is de download misschien ook wel iets voor jou. Daarin vind je nog vier andere manieren om je kind te leren dat het baas is over zijn lijf. Laat je naam en e-mailadres achter en de tips belanden automatisch in je mailbox.

Download nog meer ideeën om je kind baas te laten zijn over zijn lijf.

Ik wil graag het document ontvangen.

  We sturen je geen spam, maar wel een tweewekelijkse nieuwsbrief met extra content, toffe activiteiten en boekenlijstjes. Je kan je op elk moment uitschrijven.