Peuter in de keuken – peuter week 18

Peuter in de keuken – peuter week 18

Ik heb het al vaak gezegd en ik zeg het nog eens: (de meeste) peuters doen niets liever dan meehelpen bij huishoudelijke activiteiten. Of het nu gaat over poetsen, de was uit de wasmachine halen of koken. Over dat laatste wil ik het deze week even hebben.

Hoe laat je een peuter helpen in de keuken?

Allemaal goed en wel, maar wat kan je zo’n peuter laten doen? Dat hangt een beetje van kind tot kind af en ook de leeftijd speelt hier mee. Ik maak even een lijstje van de dingen waarbij ons peutertje van 16 maanden nu helpt.

  • Gieten, bv. melk als we iets bakken
  • Scheppen, bv. suiker als we iets bakken
  • Snijden met de crinkle cutter (merk Joie), bv. als we een tussendoortje (banaan, peer of ander zacht fruit) nemen voor haar
  • Roeren
  • Afwassen
  • Kijken naar ons

Vooral dat laatste is heel belangrijk. Ze kijkt heel vaak gewoon mee, terwijl ze met de weegschaal speelt, proeft van wat ik klaar maak of speelt met de potjes en lepels. Ze leert op die manier ook heel veel.

Wat betreft de overige manieren om te helpen: wees je ervan bewust dat dit niet zonder smossen is! Bij het scheppen bijvoorbeeld belandt er vaak even veel suiker of havermout op de kast/grond als in de pot. Bij het afwassen is zowel zij als de halve keuken kletsnat. Hou er dus rekening mee dat je daarna opkuiswerk hebt.

Zorg ook voor aangepast materiaal: kleine lepels, kleine maatbekers, een aangepast mes zoals de crinkle cutter of een botermesje, een trapje om op te gaan staan, een schortje … Het maakt het voor je peuter net iets gemakkelijker om te helpen.