Zaadjes planten

Zaadjes planten

Dit zou een symbolische titel kunnen zijn over zaadjes planten wat betreft bewust ouderschap, maar dat is het niet. Het gaat letterlijk over het planten van zaadjes. Het begin van de lente komt dichterbij en we hebben ook al wat kunnen genieten van een paar warmere dagen.

Onze tuin krijgt dus ook weer wat aandacht. Nu, eerlijk is eerlijk: de tuin is vooral het werk van mijn wederhelft. Ik vind het interessant om te zien hoe zo’n plantje groeit, maar ik ken werkelijk niks van (moes)tuinieren. De moestuinbakken zijn opgefrist zodat er daar binnenkort wat zaadjes in kunnen geplant worden. We hebben alvast wat zaadjes voor radijsjes in eierdoosje geplant. Als daar iets uit komt, zetten we die in de tuin om verder te groeien. Naast kruiden en groenten hebben we ook bloemzaadjes gekocht.

(Moes)tuinieren met kinderen

Hoewel ik er dus niks van ken, weet ik wel dat al dat (moes)tuinieren tof is om met kinderen te doen. Het is ideaal als practical life: water geven, knippen, onkruid uittrekken, groenten wassen en klaarmaken … Daarnaast is het ook perfect om wat geduld te oefenen: het duurt even voordat zo’n zaadje effectief uitgegroeid is tot een eetbare groente of een mooie bloem. En het mooie is dat je er absoluut geen (grote) tuin voor nodig hebt. Met een grote pot op een balkon kom je ook al ver. Voor kleinere en grote tuinen zijn kleine moestuinbakken (van 1m² bijvoorbeeld) ideaal om mee te beginnen. Bij oudere kinderen en genoeg plaats zou je eventueel zelfs zo’n bak helemaal ter beschikking van je kind kunnen stellen en het daarmee zijn plan laten trekken (mits een klein beetje sturing eventueel).

Toffe boeken

We hebben ook weer wat boeken boven gehaald over zaadjes planten en laten groeien.

Deze post bevat partnerlinks die jou niks kosten, maar die mij een kleine commissie opleveren als je iets koopt.