Interesse in lezen – peuter week 19

Interesse in lezen – peuter week 19

Lezen is belangrijk in ons gezin. Ik ben een geboren lezer en zal dat ook altijd blijven, denk ik. Die liefde voor boeken, ik wil dat graag doorgeven aan mijn kinderen. Voorlezen doe ik dus ook al vanaf de geboorte. Hoewel het dan een passief gebeuren is waarbij je naast je baby ligt, kan dit bij peuters echt uitgroeien tot interesse in boeken. Dat is hier nu het geval.

Ons Louise is nu echt geïnteresseerd in boeken. Niet alleen om ze uit de kast te halen (ook nog hoor), maar ook om er echt in te bladeren en dingen te benoemen die ze ziet. Heer-lijk vind ik dat.

Hoe kan je het lezen van een boek succesvol maken voor peuters?

Er zijn een aantal dingen waarop je kan letten.

  • Corrigeer je kindje niet als het een boek vast heeft. Ik heb het dan niet over taal want dat gaat sowieso nog moeilijk zijn, maar echt over het gebruik van het (soort) boek. Heeft je kind het ondersteboven vast? Laat het rustig verder kijken. Heeft je kind een boek vast van broer of zus? Laat het rustiger verder kijken. Slaat je kind drie pagina’s over om daarna weer twee pagina’s terug te gaan? Laat het rustig verder kijken. Je snapt m’n punt he. Het enige moment waarop ik ingrijp, is wanneer het boek niet zacht behandeld wordt: erop gaan staan, erop bijten, bladzijden scheuren of erin kleuren …
  • Respecteer de keuze van je kind. Ook als je al de miljoenste keer hetzelfde boek hebt gelezen. Voor ons is dat ongelooflijk saai, maar voor een kind is die herhaling nodig. Zet je erover. Persoonlijk vind ik dit de moeilijkste tip van allemaal.
  • Geef je peuter maar een beperkte keuze om hem niet te overweldigen. Ons mandje bestaat nu uit vier boekjes. Dat zijn dan de boekjes speciaal voor haar want verder hebben we ook nog een rekje met boeken voor de grotere zus, een open boekenkast in de speelkamer (waar zij net wel, net niet aan kan) en een paar bibboekjes in de slaapkamer van de zus. Oh, en bij het potje liggen er ook nog twee boekjes.
  • Kies voor leuke, kwaliteitsvolle boekjes waarin echte foto’s of realistische tekeningen gebruikt worden. Maria Montessori raadde aan om onder de zes jaar geen fantasieboeken te gebruiken omdat zo’n jonge kinderen fantasie en realiteit niet uit elkaar kunnen houden. Fantasie betekent ook pratende dieren of andere dingen die niet kunnen. Wij houden ons hier niet aan wanneer ons kind ouder is omdat het soms heel moeilijk is om zo’n boeken rond een bepaald thema te vinden. In het Engels keuze genoeg, maar in het Nederlands is dat echt moeilijk. Maar bij ons Louise houden we ons daar dus nog wel aan. Bij haar is het belangrijk dat ze het woord leert associëren met het voorwerp, dier, voertuig … Hoe realistischer de voorstelling hiervan is, hoe beter.
De favoriete boeken rond 16 maanden

Een aantal van deze boekjes vond ik tweedehands in de plaatselijke kringwinkel of bij een uitverkoop van de bib.

Sommige van deze links zijn partnerlinks. Ze kosten jou niks, maar leveren mij een kleine commissie op als je iets koopt.