Buiten zijn

Buiten zijn

Never be within doors when you can rightly be without.

Charlotte Mason

Charlotte Mason was een Engelse vrouw die er, voor haar tijd, nogal revolutionaire ideeën wat onderwijs op na hield. Eén van haar speerpunten was om veel buiten te zijn. Haar advies? Zes uren buiten zijn per dag. Voordat je weg klikt: dat is niet wat ik als haalbaar zie. 😉

Maar het is wel interessant. Er zijn meer en meer bewegingen te vinden om met kinderen naar buiten te trekken om tegengewicht te bieden aan de vele uren die kinderen zittend (achter schermen) doorbrengen. 1000 hours outside is er daar één van. Zij hebben als doel om op één jaar 1000 uren buiten te zijn wat dus neerkomt op 2,5 à 3 uur per dag.

Misschien lijkt dat nog altijd veel want op zich hebben kinderen weinig vrije tijd na school. Hoe krijg je dat dan voor elkaar om toch veel buiten te zijn? En dan hebben we het nog niet over het weer gehad dat hier in België toch ook vaak roet in het eten lijkt te strooien.

En toch denk ik dat dat doel van 1000 uren per jaar wel haalbaar is. Door de balans die de seizoenen als vanzelf brengen. Eerlijk is eerlijk: 2,5 à 3 uur in de winter, dat is mooi, maar zal toch maar zelden gebeuren. En in de zomer zijn er zeker en vast dagen waarop dat wel lukt, maar zijn er ook dagen waarop het belachelijk warm is en het ook niet echt aangenaam is om iets te doen. De lente daarentegen heeft veel mooie dagen die ook echt aangenaam zijn. Op zo’n dagen kan het een vanzelfsprekendheid worden/zijn om na het eten nog een wandeling te maken of buiten te spelen. Of om met de fiets naar school te gaan. Of om daguitstappen naar het bos te maken en je picknick mee te nemen. En dat brengt de dagen waarop je wat vaker binnen zit weer in balans.

Ik kijk alleszins uit naar de lente en het naar buiten kunnen gaan zonder eerst drie lagen kledij aan te doen. Om buiten tussendoortjes te eten en boeken te lezen. Om uren lang in het bos rond te lopen of in de speeltuin te zitten. Om in de tuin te kliederen met verf, modder en water. Om stilaan uit onze winterslaap te komen.

Kleine voetnoot: ik besef dat ik serieus in het voordeel ben ten opzichte van anderen. Wij hebben een relatief grote tuin en hebben verschillende (speel)bossen op wandel- en fietsafstand. Daarnaast ben ik thuis en heb ik dus ook effectief tijd om met de kindjes buiten te zijn. Dat is niet iedereen gegeven. Gezinnen die in het midden van de stad wonen en amper groen om zich hebben, ouders die met twee voltijds moeten gaan werken om rond te komen, openbaar vervoer betalen om naar het dichtstbijzijnde park te gaan … Het zijn zaken die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. En toch…

Met mijn e-mailinspiratie 52 weken naar buiten probeer ik elk gezin aan te spreken om wat meer naar buiten te trekken. Daarom niet (onmiddellijk) 1000 uren per jaar, maar een klein beetje meer. Dat is een mooi begin en kan later eventueel uitgroeien tot meer. De tips die ik geef zijn eenvoudig en makkelijk toe te passen. Voor sommige heb je een beetje budget nodig, maar de meeste tips zijn voor heel weinig geld of gratis te doen. Het maakt ook totaal niet uit of je nu in de stad of op het platteland woont. Gezinnen met enkel een klein balkon of kleine tuin kunnen ook heel wat uit de tips halen. Enfin, het komt er gewoon op neer dat je er altijd iets kan uithalen als je maar gemotiveerd bent om wat meer tijd buiten door te brengen.