Handen wassen – peuter week 20

Handen wassen – peuter week 20

Als er water aan te pas komt, is ons Louise van de partij. Handen wassen is dus iets dat ze al langer interessant vindt. ’t Is te zeggen: als de zus haar handen gewassen heeft, vindt zij het leuk om in het water te plensen met haar handjes. Een tweetal weken geleden zijn we begonnen met het oefenen van handen wassen.

Ik deed haar voor hoe ze zeep op haar handjes moet pompen, haar handjes over elkaar moet wrijven en ze dan afspoelen in het water. Dat deed ik door mijn handen op die van haar te leggen. Daarna deed ik het naast haar voor terwijl zij hetzelfde deed.

Onze kindjes wassen hun handjes in het kinderkeukentje. Daar staat een limonadetap met water in. Het kraantje kan ons Louise nog niet zelf open doen. Dat doe ik en ik sluit het opnieuw wanneer er genoeg water in het bakje zit. Ook het weggieten is mijn job. Binnenkort zal ze zelf het kraantje kunnen open zetten en heeft ze daar dus geen hulp meer bij nodig. Ook het pompen van de zeep lukt nog niet helemaal zelf. Ook dat zal door het oefenen en helpen uiteindelijk wel zelf lukken.

Ze wast haar handjes nu soms drie keer achter elkaar. Grappig om te zien hoe ze dat zo graag wil oefenen. Als je dit met je kind doet, verwacht dan geen perfectie. De vloer en kast zullen nat worden. Of vol zeep hangen. Dat hoort bij het leerproces. Doe voor hoe je dat opkuist zodat je kind ook dat deel leert kennen en weet dat het erbij hoort. Op termijn gaan ze dat ook overnemen.