Van 3D naar 2D – peuter week 21

Van 3D naar 2D – peuter week 21

Vreemde titel misschien, maar laat ik het even uitleggen. Een hele tijd geleden schreef ik eens over een discovery basket. Het is een mandje om dingen te ontdekken, te ervaren met alle zintuigen, maar ook om woordenschat op te bouwen. Om woordenschat te leren, proberen we eerst vanuit echte dingen te vertrekken zoals bv. een lepel, een boek, een bal … Daarnaast kan je gebruik maken van replica’s. Een olifant of paard kan je nu eenmaal niet in huis halen dus daar kan je dan speelgoedfiguren voor gebruiken. Ook die zijn nog altijd in 3D en kunnen dus met verschillende zintuigen waargenomen worden.

Een volgende stap is het linken van die 3D-voorwerpen aan een 2D-voorstelling. Dat heb ik pas toegevoegd aan ons Louise haar speelgoedkast. Daarvoor ben ik heel basic begonnen. Ik zocht drie foto’s van dieren: een paard, een koe en een hond. Daarbij zorgde ik ervoor dat de foto’s een witte achtergrond hadden én min of meer hetzelfde waren als de Schleichdieren die we hebben. Ik zocht dus bewust een bruin paard en geen wit. Die kaarten drukte ik af en lamineerde ik. Ze zitten, samen met de drie figuren, in een mandje.

In eerste instantie draait het om onderzoeken en ontdekken. Ik heb haar voorgedaan hoe ze de dieren op de foto’s kan zetten en benoemde daarbij ook de dieren. Maar voor de rest laat ik het voorlopig aan haar. Ze vindt het leuk om de foto’s te bekijken en zet er af en toe een dier op. Dat is vaak niet het juiste, maar dat laat ik zo. Hoogstens zeg ik: “Oh, je hebt de hond op het paard gezet.” Maar ik ga dus niet zeggen dat het fout is of haar verbeteren.

Je kan kaartjes maken van heel uiteenlopende dingen: keukenspullen, fruit, dieren, kledij … Ofwel zoek je foto’s op het internet, ofwel maak je zelf foto’s.