Leren smeren – peuter week 22 & 23

Leren smeren – peuter week 22 & 23

Ons Louise vraagt de laatste tijd vaker en vaker een eigen mes. Ze wil graag zelf haar boterham opsmeren. Het kind volgen is in de meeste gevallen het beste dat je kan doen dus krijgt ze een mesje. Het is een goede oefening voor de fijne motoriek want wat voor ons simpel lijkt, is dat niet voor een peuter.

Als je een boterham opsmeert, draai je je pols op een bepaalde manier. Het is een goede voorbereiding van je arm, pols en hand voor het schrijven later. Ze bouwt er heel wat informatie en kracht mee op. Doordat smeren een specifieke vaardigheid is, heeft ze nog wat oefening nodig. Nu wordt het mes vaak nog als lepel gebruikt. Het mes dat we hiervoor gebruiken, een botermes van Dille & Kamille, is hier gelukkig wel veilig voor. Aangezien ze bij ons aan tafel zit, ziet ze ons boterhammen opsmeren. Telkens opnieuw kan ze ons observeren wat ervoor zorgt dat ze telkens opnieuw een beter begrip krijgt van het smeren.