Het klimaat en kinderen

Het klimaat en kinderen

Vandaag, 22 april, is het dag van de aarde of Earth Day. Het is een dag om extra stil te staan bij wat en hoe wij consumeren en welk effect dat heeft op onze aarde, het klimaat en het milieu.

Laat me om te beginnen zeggen dat ik geen heilig boontje ben wat het klimaat betreft. Het is zeker niet zo dat er hier geen plastic binnen komt en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mezelf nog veel beter zou kunnen inlezen in dit onderwerp. Dat gezegd zijnde: alle kleine beetjes helpen. Want of je nu gelooft in de klimaatopwarming of niet: ons afval is echt geen pretje voor de natuur. Hou er ook rekening mee dat wij hier best goed wonen, zonder al te veel last van overstromingen, extreme hittegolven, bosbranden, orkanen … Maar het is niet omdat we er (nog) geen last van hebben, dat we er geen rekening mee kunnen houden. Al was het maar voor de wereld te beschermen waarin onze (achter)kleinkinderen gaan leven.

Als volwassene zijn er dingen die je kan doen: jezelf informeren door te lezen of documentaires te kijken, zelf milieuvriendelijke keuzes maken, maar ook je kind(eren) bewust opvoeden helpt.

Ideeën om met je kinderen te doen om de natuur en de aarde te beschermen
  • Lezen Er zijn een aantal leuke prentenboeken voor (jonge) kinderen die dit onderwerp aansnijden. Greta en de reuzen en Plasticsoep zijn voorbeelden van zo’n boeken. Dat laatste boek is deel van een serie: Klimaatjes. Op de website van MOS (Milieu Op School) vind je ook Kamishibaiverhalen over relevante thema’s. Je kan die ook gewoon voorlezen, zonder vertelkast.
  • In de natuur zijn Als je iets leuk vindt, draag je er ook gemakkelijker zorg voor. Trek er met je kind op uit en toon zelf je waardering voor de natuur. Nog op zoek naar ideeën om naar buiten te gaan? Misschien is de mailinspiratie 52 weken naar buiten dan wel iets voor jou. Eén van de tips die je daar krijgt, is om afval te gaan rapen. Ook dat is een mooie en leuke activiteit om met je kinderen te doen. Via Mooimakers vind je meer informatie en in hun webshop kan je ook gratis materiaal aanvragen zoals bv. grijpers.
  • Maak zelf bewuste keuzes Zoals ik al zei, ben ik zelf geen heilig boontje. Toch probeer ik bewuste keuzes te maken. Wij gebruiken zoveel mogelijk doosjes of potten om eten in mee te nemen. Om fruit en groenten te kopen, gebruik ik herbruikbare zakjes. Ik probeer zoveel mogelijk te voet of met de fiets te gaan. Weggooien doe ik niet zomaar. Als ik nog een mogelijkheid zie om iets te hergebruiken dan hou ik het bij. In dit boek (en op haar blog) vind je een heleboel leuke tips.
  • Praat erover. Bij jonge kinderen hoeft de focus zeker niet te veel te liggen op de effecten ervan want die kunnen angstaanjagend zijn voor zo’n kleintjes. Antwoord eerlijk, maar op maat van het kind als er vragen komen. Bij oudere kinderen kan je wat meer in gaan op de wetenschap erachter en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu. Ik herinner me de klimaatmarsen van een paar jaar terug. De kinderen uit de derde graad van de lagere school waar ik toen werkte, deden, geheel uit eigen beweging, een klimaatmars op onze speelplaats. Zij hadden zelf pamfletten gemaakt en liepen daarmee rond. Heerlijk toch?!