Zelf een jas aandoen – peuter week 25

Zelf een jas aandoen – peuter week 25

Een coat flip, je kent dat wel uit de kleuterscholen: kinderen (of juffen) leggen hun jas op de grond, steken hun armen in de mouwen (langs de juiste kant!) en zwieren die over hun hoofd. Tada, ze hebben hun jas zelf aangedaan.

Tot een 2,5 jaar geleden had ik er nooit bij stilgestaan dat dat iets is dat kinderen ook al jonger kunnen leren. Dat dat niet iets is dat pas kan vanaf je kind de magische leeftijd van 2,5 jaar bereikt heeft. Tot Montessori in mijn leven kwam en ik dat wel ging zien.

Ik heb geen idee wanneer ik bij ons Juliet begonnen ben met de coat flip, maar zeker niet zo vroeg als nu (aangezien ik daar toen nog maar net mee bezig was). Een paar weken gelden dacht ik: we proberen het eens. Ik deed voor hoe ze haar armen in de mouwen moest steken en hielp haar om de jas over haar hoofd te zwieren. De dagen daarna oefenden we het nog een paar keer en toen kon ze het. Niet altijd want soms zit er maar één arm in een mouw. Of geen enkele arm en hangt de jas met de kap gewoon aan haar hoofd te bengelen.

Heerlijk om haar weer een stukje autonomie te geven (als ze wil).