Mijn ochtendritme

Mijn ochtendritme

Een paar jaar geleden las ik het boek Miracle Morning. De auteur beschrijft daarin zes onderdelen van een krachtig ochtendritme: stilte, affirmaties, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven. Op dat moment had ik geen kinderen en stond ik vaak om 6u op (door het werk van mijn vriend). Ik had tijd voor die dingen en vond het leuk om te doen. Toen werd ik mama en ondertussen zijn we vier jaar verder, heb ik er nog wel aan teruggedacht (best vaak zelfs), maar dacht ik ’s morgens geen tijd te hebben voor al die zaken. Tot ik een paar weken geleden het boek opnieuw las en ik op zoek ging naar mogelijkheden om het wel te doen.

Wie de cursus Jouw familieritme heeft gevolgd, weet dat ik je daar eerst mee op pad neem om je persoonlijke waarden en noden duidelijk te krijgen. Dat heb ik voor mezelf ook gedaan voordat ik aan mijn ochtendritme begon te sleutelen. Ik neem je mee in mijn ochtendritme en zal ook elke keer beschrijven wat voor mij belangrijk is en hoe ik ertoe gekomen ben om dit te doen. De meeste dingen zijn nog steeds een babystapje, een heel kort onderdeel van mijn ritme. Dat is prima. Het gaat er mij niet over hoe lang het duurt, maar wel of het gebeurt. In feite begin ik de dag nu met een portie zelfzorg. En dat betekent trouwens niet dat mijn kinderen lange slapers zijn. In tegendeel zelfs: zij zijn de meeste dagen mijn wekker. Maar ze maken deel uit van mijn ochtendritme. Zelfzorg betekent niet (altijd) dat ik helemaal alleen moet zijn. Daarover kan je hier meer lezen. Maar goed, tijd om mijn huidig ritme te delen.

Wakker worden

Tegenwoordig word ik wakker tussen 6u en 7u. Soms is dat uit mezelf, maar meestal is dat omdat één van de meisjes wakker geworden is. Een paar jaar geleden werd ik dus vroeger wakker. Op dit moment is slaap te belangrijk voor mij. Als de kindjes ’s avonds in bed liggen, werk ik nog en lees ik altijd nog wat fictie. Daardoor ga ik later slapen dan vroeger en word ik dus ook later wakker. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk hetzelfde ritme te volgen en heb nood aan zoveel mogelijk slaap.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: op welk moment wil jij opstaan?

Lezen

Als we nog niet allemaal samen in bed lagen dan is het wakker worden het moment om dat wel te doen. Elke ochtend liggen we met z’n vieren in bed te knuffelen. Ondertussen lees ik een non-fictie boek op mijn e-reader. Op dit moment is dat trouwens Essentialisme, maar hiervoor las ik Miracle Morning dus opnieuw. Terwijl ik lees, laden onze batterijtjes op aan het fysieke contact. Tegelijk kan ik mezelf blijven ontwikkelen en blijven leren. Het komt ook tegemoet aan de nood om rustig wakker te worden. Als ik klaar ben met lezen, gaat ons Juliet meestal ook nog wat boekjes halen om samen te lezen. Of dat gebeurt en hoeveel dat er zijn, is afhankelijk van de tijd die we nog hebben.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: wat wil jij lezen? Wil je een fysiek boek lezen of liever met een e-reader? Start met slechts een alinea en kijk wat het geeft.

Beweging

Er zijn momenten geweest in het verleden waar ik vroeg opstond om ’s morgens een toertje rond den blok te gaan lopen. Of om een 7 minute workout te doen. Die momenten zijn voorbij. In deze periode van mijn leven past dat niet. Maar ik vind het wel leuk om ’s morgens wat te rekken en te stretchen. Ik ging dus op zoek naar iets dat niet lang duurt, maar dat me toch een fijn gevoel geeft en kwam uit bij de zonnegroet. Mijn yogamat ligt sowieso altijd uitgerold in de speelkamer van de kindjes. Nu ga ik daar dus ’s morgens twee keer een zonnegroet doen. Het duurt echt maar een paar minuten, maar ik vind dat zalig om te voelen hoe mijn lijf wakker word. Daar heb ik nood aan en zocht ik dus een oplossing voor.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: wat wil jij ’s morgens aan beweging doen? Waar? En hoeveel tijd heb je daar voor nodig? Begin klein met bv. stretchoefeningen, 1 minuut planken of een dansje.

Persoonlijke verzorging

Ook hier was er een periode dat ik elke ochtend een koude douche nam. Dat duurt op zich niet lang, maar toch heb ik niet het gevoel dat ik daar op dit moment nood aan of tijd voor heb. Wat ik wel belangrijk vind is eenvoud, snelheid en gemakkelijkheid. Dat komt neer op mijn tanden poetsen, zonnecrème op mijn gezicht smeren, deodorant gebruiken en mijn kleren en juwelen aandoen. Wat dat betreft, kom ik van een hele andere routine een paar jaar geleden met bv. ook heel wat make up en andere smeersels. Ik doe dat nu soms nog, maar dan nog is dat een stuk simpeler dan toen.

Op de binnenkant van mijn badkamerkastje hangt een blad dat ik gebruik voor de visualisatie. Daarop staan foto’s die iets te maken hebben met een bepaald doel of dingen waar ik tijd en moeite in wil steken. Daar kijk ik naar terwijl ik mijn tanden poets. Op mijn gsm heb ik een kort lijstje staan met affirmaties. Die zeg ik tegen mezelf voordat ik naar beneden ga.

Mijn kinderen kleed ik trouwens altijd als eerste aan terwijl mijn vriend zichzelf klaar maakt. Daarna neemt hij de meisjes al mee naar beneden en maak ik mezelf klaar.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: welke producten heb je echt nodig? Welke kan je wegdoen? Hoe kan je het badkamermoment combineren met iets anders als visualiseren of een podcast luisteren?

Wasje opzetten

Bijna elke avond zet ik een mand met vuile was klaar die ik dan ’s morgens in de wasmachine steek. Het duurt maar vijf minuten, maar het zorgt er wel voor dat dat alvast gebeurd is en dat we door die (bijna) dagelijkse was minder kleren nodig hebben.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: welk huishoudelijk taakje zou jij in vijf minuten doen?

Ontbijt

Elke morgen eet ik ofwel havermout ofwel yoghurt met granola. In het weekend maak ik een grote portie havermout die ik dan in een glazen pot bewaar. Ook van de granola maak ik een grote portie klaar en bewaar ik. Het resultaat is een lekker, snel en gezond ontbijt.

Als ik klaar ben met eten, zijn de meisjes meestal nog bezig. Dat is het moment dat ik er (opnieuw) wat boeken bij neem en bv. wat gedichtjes of een informatief boek lees. Ik zou het ontbijt ook graag aangrijpen als moment om in mijn Geluksboekje te schrijven, maar ik moet zeggen dat die reflex me nog niet lukt.

De vraag die ik aan jou zou willen stellen: welk gezond ontbijt vind jij lekker? Zoek iets dat je echt graag wilt eten.

Voila, dat is mijn ochtendritme. En jij hebt er uiteraard ook één. Misschien één waar je niet zo bewust voor gekozen hebt als ik voor die van mij. Misschien kost het je meer energie dan dat het je geeft. Laat dit dan het moment zijn om te kijken wat jij belangrijk vindt en nodig hebt ’s morgens.