De inkomhal – peuters week 29

De inkomhal – peuters week 29

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/d/6/9/stephaniebaumers.be/httpd.www/wp-content/themes/kahuna/includes/loop.php on line 295

Onze inkomhal, het is al weer even geleden dat ik erover schreef. Zo ongeveer 1,5 jaar om precies te zijn want het is gepubliceerd op de dag dat ons Louise geboren werd. Enfin, die hal is een beetje veranderd en zeker nu ons Louise ook meer en meer zelf kan en wil doen.

Waarom zou je de hal zo aanpassen dat die ook bruikbaar is voor peuters?
  • Je stimuleert er zelfstandigheid mee.
  • Het zorgt ervoor dat schoenen, jassen, rugzakken … een eigen plaats hebben en dat die gekend is bij iedereen.
  • Doordat alles een eigen plaats heeft, kan je kindje zelf opruimen.
  • Je nodigt je kindje uit om zichzelf aan te kleden en zelf zijn schoenen aan te doen.
Wat heb je nodig om de hal klaar te maken voor een peuter?
  • een rek of bak voor schoenen
  • een schuif of doos met accessoires als handschoenen, mutsen, zonnebril …
  • haakjes voor een jas, een rugzak …, op de juiste hoogte voor je kind
  • een plaats om te zitten
  • eventueel een schattenbakje om natuurschatten als takken, bladeren, stenen … in te verzamelen (Bij ons staat dit ergens anders.)

Voordat je deze spullen begint te verzamelen, ga je eerst eens kijken welke materialen je hebt. Op het moment dat ik dit schrijf, is het lente. Dat vind ik persoonlijk net een lastig seizoen omdat het soms nog wat fris is en er dus een dikkere jas nodig is, maar op andere momenten een dunnere jas perfect is. Probeer ervoor te zorgen dat je enkel kledij en schoeisel ter beschikking hebt dat geschikt is voor het huidige seizoen. Het bespaart jezelf en je peuter heel wat frustratie. Je kan nog een stapje verder gaan en het dag per dag bekijken. Sandalen zet je dan alleen klaar als het die dag warm weer is. Een paraplu leg je klaar als het gaat regenen. Dat doe ik niet. Ik heb er dan ook geen probleem mee dat een zonnebril en paraplu op hetzelfde moment mee naar buiten genomen worden. Ooit ben ik met mijn dochter naar buiten gegaan terwijl ze regenlaarzen én een zonnehoed op had. Geen van beide waren nodig, maar goed.

Sinds de laatste post heeft onze inkomhal er kasten bijgekregen. Heel handig omdat je alle jassen niet ziet hangen, maar voor een peuter niet zo praktisch omdat ze de deuren nog niet zelf kan openen. Daarom hangt er een touw aan de kastdeur zodat ze die zelf kan open trekken. Aan de binnenkant van elke deur hangt er één haakje dat gebruikt wordt om de “huidige” jas aan op te hangen. In de kast is een grote schuif met twee mandjes: één voor de accessoires van ons Louise en één voor die van ons Juliet. Rugzakken liggen net boven die schuif aan hun kant van de kast.

Schoenen staan in het rek, behalve de regenlaarzen. Die staan in een plastic doos vlakbij de deur zodat ze van de mat recht op hun plaats kunnen. Op die manier is het voor ons Louise ook relatief gemakkelijk om erin te stappen.

Wij hebben geen extra stoeltje in de hal, maar er liggen twee kussens op elkaar waardoor er toch een comfortabel en laag zitplaatsje is om sokken en schoenen aan te doen.

Voila, dat is hoe onze hal door onze peuter gebruikt kan worden.