Meer avontuur in je leven

Meer avontuur in je leven

Voor de mensen die mij goed kennen: geen post die je onmiddellijk van mij verwacht. Ik ben namelijk eerder een gereserveerd iemand en sta, denk ik, niet bekend als avontuurlijk. Op school hadden we het met een paar collega’s altijd over degelijk in plaats van saai als we onszelf benoemden. Maar ik ga het hier vandaag dus wel hebben over avontuur.

Wat versta ik daaronder? Voor mij is een avontuur iets spannends doen, iets nieuws ontdekken. En in mijn geval is iets nogal snel een avontuur want alles wat onbekend is, is voor mij spannend. Ik overdrijf niet. Stuur mij naar een winkel waar ik nog nooit geweest ben en mijn hartslag stijgt en ik word zenuwachtig. Naar een netwerkdag gaan zoals afgelopen weekend van het netwerk afgestemd opvoeden, valt voor mij onder groot avontuur.

En toch vind ik het belangrijk om zo’n dingen te doen. Ook met de kindjes trouwens (waar de rest van dit artikel nog over zal gaan). Ik groei door spannende dingen te doen. Ik leer nieuwe mensen kennen en ervaar nieuwe dingen. Daarom steek ik in ons leven graag kleine avonturen en gaan we regelmatig op ontdekking.

Hoe begin je aan zo’n miniavontuur?

Wij hebben twee verschillende manieren.

Om te beginnen maakten we in het begin van het jaar een pot. Daarin staken we briefjes met dingen die we in 2021 wilden doen. Dat kon gaan over iets leren (pianospelen bv.), over iets doen als gezin (naar de dierentuin gaan met de trein), over het houden van een date (nog eens gaan eten met twee), over iets dat ons Juliet wil doen (bij de grootouders gaan slapen) … Alles ging in de pot. Elke twee weken trekken we daar een briefje uit. Soms gaat het briefje terug de pot in omdat het op dat moment niet mogelijk is. Zo ging “zwemmen” een paar keer terug de pot in omdat het zwembad gewoonweg dicht was. Op zo’n moment trekken we een ander briefje. Als er iets uitkomt dat haalbaar is, plan ik het in.

Daarnaast hou ik een lijstje bij met interessante activiteiten die ik, voornamelijk online, tegenkom. Dat kan gaan over een klimparcours omdat ons Juliet zo graag klimt en klautert, maar ook over een blotevoetenpad dat ik graag eens zou willen doen. Als ik ergens iets zie passeren dat aansluit bij wat wij interessant vinden dan schrijf ik het op de lijst. Op momenten dat het goed uitkomt, plan ik zo’n activiteit in. Soms ga ik ook bewust op zoek naar iets omdat er bij iemand van ons een bepaalde interesse is (zoals bv. een indoor rolschaatsbaan). Ik sla dat dan op voor moesten we in de nabije toekomst in de buurt zijn.

Het is niet zo dat wij wekelijks zo’n avontuur doen. En soms zijn de avonturen ook wat groter en trekken we ergens een weekend naartoe. Waar de kleine avonturen relatief goedkoop en in de buurt zijn, zijn de grotere avonturen dat niet per se. Zo gingen we onlangs naar Genk en de zee.

Wat ik met deze post wil duidelijk maken, is dat een avontuurlijk leven niet zo spannend of onbereikbaar hoeft te zijn als het op social media soms mag lijken. In feite komt het er gewoon op aan om achter interesses aan te gaan en actie te ondernemen. Je zult er echt geen spijt van krijgen.