Een loopfiets introduceren

Een loopfiets introduceren

Een loopfiets aan ons Louise geven: het was iets waar ik al wel eens over nagedacht had, maar dat ik uiteindelijk niet deed omdat ik dacht dat het te vroeg zou zijn. Wij hebben binnen wel wat ruimte waardoor we het enorme voordeel hebben dat de kindjes binnen een driewieler (en step) kunnen gebruiken. Daar rijdt ze al een hele tijd vlot op rond en dat was ook de reden dat ik aan die loopfiets dacht. Bij ons Juliet hebben we die driewieler op een gegeven moment aangepast naar een loopfiets. Ze kwam toen fijntjes melden dat de fiets kapot was en papa die moest maken. Het heeft wel enkele weken tijd nodig gehad voor ze die loopfiets weer aanraakte. Dat wou ik nu vermijden net omdat die driewieler zo vaak gebruikt wordt in hun spel.

Waar ik niet aan gedacht had, was de loopfiets die nog in onze garage stond van de tijd voordat ons Juliet “echt” kon fietsen. Die loopfiets is er één die we enkel buiten gebruiken en waar ook geen driewieler van gemaakt kan worden. In de zomer vroeg ons Louise plots om die mee naar de tuin te nemen. Erop gaan zitten wou ze niet, maar ze stapte er aan de hand mee rond. Zij ernaast dus voor alle duidelijkheid.

Tot een paar weken geleden… In de zomer gingen we regelmatig naar het bos en soms nam ons Juliet die loopfiets mee om rond te crossen. Nu het schooljaar terug begonnen was, ging ik alleen met ons Louise naar het bos en zij wou de loopfiets meenemen. Dik tegen mijn goesting ging de fiets mee. Ik wist vooraf al dat ik er het grootste deel mee rond zou sleuren, maar ik wou haar de vrijheid gunnen om te kiezen hoe en waarmee ze beweegt. Ze nam de fiets mee naar buiten, ging zitten en begon te rijden. Heel vlot ging dat niet, maar al bij al viel het nog mee aangezien het de eerste keer was dat ze er echt op reed. Zoals verwacht heb ik het grootste deel met die fiets rond gezeuld, maar nu gaan wij dus soms een blokje rond met haar op de loopfiets.

Wat ik wil meegeven als je erover denkt om een loopfiets te introduceren:
  • Zet geen druk. Zorg ervoor dat er een loopfiets beschikbaar is, maar forceer je kind niet. Om met een loopfiets overweg te kunnen, is het het handigste dat je kindje vlot kan stappen. Het kan ook helpen dat het vlot rondrijdt op een driewieler.
  • Ik heb er deze keer bewust voor gekozen om de driewieler nog te laten staan. Zo blijft de loopfiets een optie, maar is het niet de enige keuze.
  • Ze is gestart in de tuin.
  • Laat je kindje eerst naast de fiets stappen. Daarna gaan de meeste kindjes een tijdje stappen met de fiets tussen hun benen (dus zonder dat ze echt zitten). Pas daarna wordt er meestal echt gezeten en gestapt.
  • De voet erover krijgen is soms nog moeilijk. Onze loopfiets is laag tussen het stuur en zadel waardoor dat iets gemakkelijker wordt, maar soms vraagt ze daar hulp bij en geef ik die ook.
  • Wij kozen voor de kleinst mogelijke loopfiets die we konden vinden. Veel loopfietsen waren te hoog voor ons Juliet waardoor ze er gewoon niet comfortabel op had kunnen zitten en stappen. Let dus op de grootte van je kind en de loopfiets.
Waarom zou je nu een loopfiets introduceren?

Het heeft het enorme voordeel dat je kindje al leert om zijn evenwicht te bewaren. Als het dan leert fietsen met een “trappertjesfiets” (zo noemen wij dat), moet het enkel leren trappen want balans en sturen zijn al in orde. Daardoor zijn zijwieltjes niet nodig en is het dus ook geen probleem om die nadien weg te laten.

Deze post bevat partnerlinks die jou niks kosten, maar waardoor ik een kleine commissie krijg als je iets aankoopt.