Het belang van concentratie en ongestoord spelen

Het belang van concentratie en ongestoord spelen

The first essential for the child’s development is concentration. The child who concentrates is immensely happy.

Maria Montessori

Concentration is the key that opens up to the child the latent treasures within him.

Maria Montessori

Concentratie is belangrijk. Dat kan je lezen in de bovenstaande quotes van Maria Montessori, maar ik denk dat er heel wat ouders van (vooral) lagere schoolkinderen zijn, die dat kunnen beamen. Want concentratie is vaak iets dat een probleem lijkt te zijn. Ik ga niet dieper in op de mogelijke oorzaken daarvan, maar het bevestigt wel hoe we allemaal graag willen dat ons kind zich goed kan concentreren.

Als het heel betrokken is bij een activiteit, is het op dat moment bezig met het leren van één of andere vaardigheid: creativiteit, fantasie, schrijven, lezen, rekenen … Het zijn die momenten waarop ze in een flow zitten dat ze het meeste leren.

En dat is meestal niet tijdens de opgelegde momenten, maar net op de momenten van vrij spel. Als je als ouder de gepaste activiteiten of materialen voorziet, activiteiten die hen aanspreken, uitnodigen en uitdagen en je trekt je daarna terug, dan krijg je soms prachtige taferelen te zien van kinderen die helemaal opgaan in hun spel. Ze zijn op dat moment rustig, geconcentreerd, blij en tevreden.

Maar wat gebeurt er dan? Het is tijd om te eten. Of om te vertrekken. Of er is de vraag om even iets anders te doen. Of, ik kijk naar mezelf, je wilt een foto maken want ze is toch zo schattig aan het spelen. Daardoor onderbreken we het spel en halen we hen uit hun concentratie. Als het kan, wil ik je aanmoedigen om wat langer te wachten. Het eten kan nog wel vijf minuten blijven staan. Die vuile sokken lopen niet weg en kunnen binnen een halfuur ook nog in de wasmand gelegd worden. En die foto? Tja, laat ons zeggen dat ik het soms echt heel stiekem probeer te doen, maar het soms ook gewoon laat. Op die manier kan je heel wat betekenen voor die kostbare concentratie van je kind.

Ja maar Stephanie, mijn kind kan helemaal niet alleen spelen. Hoe kan ik mij dan terugtrekken en hem zijn ding laten doen? Ik schreef er ooit al eens een blog over die interessant kan zijn.

En nu we toch bezig zijn: concentratie en ongestoord spelen is niet iets dat alleen bij oudere kinderen hoort. Ook bij hele kleine of al wat grotere baby’s zijn er dingen waarop je kan letten.