Leren buiten de schoolpoort

Leren buiten de schoolpoort

Wij vinden het in ons gezin leuk om onze kinderen, en onszelf, dingen te leren naast wat er op school gebeurt. Ik schreef onlangs al eens over hoe je kan “unschoolen” als je kind toch naar school gaat. Nu, helemaal klopt die term natuurlijk niet want je kind gaat uiteindelijk altijd nog heel wat dingen meekrijgen vanop school, die misschien niet helemaal stroken met hoe jij in het leven of de opvoeding van je kind staat. Maar unschoolen betekent voor mij dat je eigenlijk leert van het leven en van wat er op je pad komt. En dat doen wij dus ook binnen ons gezin.

Vorige week was het vakantie en waren we dus een hele week (of toch bijna want mijn vriend had een halve week verlof) samen thuis. Ik ga proberen om even een lijstje te maken van wat we gedaan hebben en wat in mijn ogen onder leren kan vallen.

 • Centjes geteld
 • Koekjes gebakken
 • Zelf een omelet gebakken (de meisjes uiteraard)
 • Gelezen over het menselijk lichaam en een puzzel gemaakt met daarin de spieren en de organen
 • Een rekenspel gedaan
 • Zaadjes geplant
 • Geborduurd
 • Een mozaïekspel gespeeld
 • Een pony helpen verzorgen en erop gereden
 • Geschilderd
 • Veel boeken gelezen
 • Kleurenspel gespeeld
 • Smartgames gespeeld
 • Gezelschapsspelletjes gespeeld
 • Dansje geoefend
 • Filmpjes gekeken van Superbrein
 • Klimmen op trappen en een klimmuur
 • Naar een voetbalwedstrijd gaan kijken
 • Gestept en gefietst
 • Gepuzzeld
 • Pannenkoeken en taart gebakken
 • Een kamp gebouwd
 • Antwoord gezocht op vragen die ze hadden
 • Poes en kippen eten gegeven
 • Boodschappen gedaan
 • Smoothies maken

Geen idee of de lijst hiermee volledig is, maar het is alles dat ik me nog kan herinneren. Ik wil even benadrukken dat alle activiteiten een keuze zijn. Er worden suggesties gegeven door ons, maar ze moeten al die dingen absoluut niet. En uiteraard voelen zo goed als alle dingen voor hen ook aan als spelen.

Ik wil je ook zeker niet het gevoel geven dat je dit allemaal moet doen. Maar weet dat je met je kind ook leerrijke dingen kan doen waar de leerstof van op school of bepaalde vaardigheden ook mee ingeoefend kunnen worden. Als je kookt of bakt, ben je met wiskunde bezig, maar ook met lezen als ze een recept lezen (of dat dan met woorden of met prenten is, maakt niet uit). Spelletjes spelen werkt aan sociale vaardigheden. Zaadjes planten valt dan weer onder wetenschappen.