Ik geloof dat wij als ouders en opvoeders in het algemeen een groot verschil kunnen maken voor de volgende generatie. Als wij kiezen voor verbindend en bewust opvoeden, kiezen we voor een verbindende toekomst. Als we een mildere maatschappij willen, kunnen we niet anders dan in onze manier van opvoeden richting mildheid te gaan. Mildheid voor onze kinderen, voor onze omgeving en zeker ook voor onszelf.

Natuurlijk doen we het niet alleen maar voor die andere maatschappij, die misschien een utopie lijkt. In de eerste plaats doen we het voor onze kinderen. Om ervoor te zorgen dat ze gelukkig opgroeien, dat ze gehoord en gezien worden, dat ze een prachtige kindertijd hebben waarin ze ook echt kind kunnen zijn.

Op zo’n manier opvoeden is niet iets dat je van vandaag op morgen doet. Het is ook niets waarvoor je gewoon een boek leest, een cursus volgt of een video kijkt. Nee, je bent als ouder of opvoeder dag in dag uit bezig met dat proces. Het is een constant groeien, zoeken, proberen, vallen en opstaan. Het is jezelf opnieuw uitvinden omdat je in je eigen opvoeding vaak niet de tools geleerd hebt die je nu wilt gebruiken.

En dat kan lastig zijn. Zeker wanneer je in je directe omgeving de enige lijkt die op zo’n manier wil opvoeden. Je constant verantwoorden of kritiek krijgen, kan vermoeiend zijn. Het kan je laten denken dat het gemakkelijker is om “gewoon” te doen. Dat is exact de reden waarom ik “Ons dorp” bedacht: jouw (virtueel) dorp om samen mee op pad te gaan tijdens je eigen proces.

Hoe werkt het?

Elke maand krijg je het volgende:

  • videotraining over een thema dat in lijn ligt met bewust ouderschap (ook beschikbaar als audio)
  • werkboek met informatie, opdrachten en vragen
  • een lijst met interessante boeken, artikels, podcasts, video’s
  • één of twee keer per maand (afhankelijk van de nood) een videocall met mezelf en andere leden
  • extra’s zoals podcasts, kortingen voor andere cursussen of babbels, downloads …
  • online steun van gelijkgestemde ouders en opvoeders (Eventueel kan je ook offline steun zoeken wanneer er andere leden bij jou in de buurt wonen.)
Waar gaan we het dan over hebben?

In oktober gaan we van start met communicatie. Andere thema’s die de komende maanden nog aan bod komen zijn liefdevolle grenzen stellen, omgaan met je inner voices, straffen en belonen … Er zullen zowel onderwerpen aan bod komen die enkel en alleen gericht zijn op het opvoeden en je kind, als onderwerpen die gaan over jezelf, je eigen opvoeding en wie jij bent als ouder.

Je krijgt toegang tot alle content, ook wanneer je later pas instapt. Alles vind je terug in de cursusomgeving die je via mail doorkrijgt. Je krijgt ook toegang tot de FB-groep. De videocall gaat (waarschijnlijk) via Zoom.

Is “Ons dorp” iets voor mij?

Ja, als je graag meer rust vindt in je opvoedkeuzes. Als je op zoek bent naar gelijkgestemde mensen. Als je constant wilt blijven groeien als ouder of opvoeder. Als je aan anderen op een verbindende manier wilt kunnen uitleggen waarom je doet wat je doet. Als je voelt in elke vezel van je lijf dat bewust opvoeden de manier is voor jou. Als je er al mee bezig bent, maar zeker ook als het nieuw is voor je.

Hoe schrijf ik me in?

De poorten van “Ons dorp” zijn momenteel gesloten. Je kan je op de wachtlijst zetten om als eerste op de hoogte te zijn als ze weer open gaan.