Stephanie Baumers

Stephanie Baumers

coach, blogger, ambassadeur,

Ik ben mama van twee dochters en woon samen met hen en mijn vriend ergens in de Kempen.

Door vrienden en kennissen word ik vaak omschreven als rustig en luisterend oor. Dat is dan ook wat ik voor jou wil zijn.

Van opleiding ben ik een leerkracht lager onderwijs. Ik was acht jaar lang zorgleerkracht en -coördinator, maar bleef na de geboorte van de jongste dochter (voorlopig) thuis. Het gaf me heel wat bagage mee over hoe kinderen leren (en hoe ze dat vooral niet doen), maar eigenlijk heb ik de afgelopen vijf jaar nog het meeste geleerd.

Sinds ik mama ben stel ik heel wat in vraag en dat brengt me tot dit punt. Het punt waarop ik als een geitenwollensok (zonder negatieve ondertoon) grote fan ben van afgestemd opvoeden en leren.

Ik beschouw mezelf als ambassadeur van die twee dingen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk ouders en opvoeders te laten kennismaken met een andere manier van opvoeden en leren: één die afgestemd is op de noden van het kind, maar ook op die van de opvoeder.

De kennis en ervaring die ik al opdeed over afgestemd opvoeden, zet ik in om jou als ouder te ondersteunen in het dagelijkse opvoedingsleven. Geef toe: soms lijkt het alsof je alles geprobeerd hebt en niks lijkt te werken. Dan kan je bij mij terecht. Geen nood aan een persoonlijke babbel, maar wel interesse in de basis? Kijk eens rond bij mijn cursussen, webinars of trajecten.

De kennis en ervaring die ik opdeed in het onderwijs als zorgcoördinator wil ik dan weer inzetten om thuisonderwijzers te ondersteunen. Ik moet het toegeven: als kindloze leerkracht begreep ik dat thuisonderwijs niet zo goed. Ik snapte niet waarom iemand dat zou doen. Dat idee is ondertussen helemaal veranderd. Zoals ik al zei, ben ik heel kritisch gaan kijken naar ons onderwijssysteem en begrijp ik heel goed dat er heel wat pijnpunten zijn. Maar als thuisonderwijzers kan het soms ook eenzaam zijn. Dan kan je bij mij terecht met je vragen of om je kind door mij te laten begeleiden.

Een mooie [kinder]tijd, mijn missie, gaat over al het moois dat je je kind wilt geven: liefde, (zelf)vertrouwen, verbondenheid, vrijheid en een kritische geest. Maar het gaat ook over jezelf en hoe jij jezelf een mooie tijd kan geven door bewust, natuurlijk en eenvoudiger te leven.

Mag ik je beter leren kennen en je begeleiden?

Mijn waarden

Bewust ouderschap

Voor mij betekent dit dat je je informeert over een andere manier van opvoeden waarbij de noden van iedereen centraal staan, waar verbondendheid belangrijk is en waar er ingezet wordt op samenwerking. Daarna maak je bewuste keuzes in de manier waarop jij wilt opvoeden.

Natuurlijk leren

Hoewel mijn oudste dochter, voor nu, naar school gaat, vind ik het enorm belangrijk dat mijn kinderen kunnen leren op een natuurlijke manier die tegemoet komt aan hun eigen ontwikkeling en tempo. Vrijheid, vertrouwen en ondersteuning zijn daarin sleutelwoorden.

Eenvoudiger leven

Ik heb het over eenvoudiger en niet over eenvoudig leven. Minimalisme wordt vaak gelinkt aan cleane, witte ruimtes en mensen die praktisch geen spullen hebben. Hoewel dat bewust omgaan met spullen wel een onderdeel kan zijn van minimalisme, betekent het voor mij vooral leven naar wat belangrijk is voor jou en je gezin en op basis daarvan keuzes maken.

Mijn overtuigingen

Ik geloof dat kinderen, net als volwassenen, recht hebben op respect en medeleven.

Ik geloof dat we allemaal in staat zijn om op een verbindende manier te communiceren met onszelf, ons gezin en anderen.

Ik geloof dat je door kleine stapjes te zetten verandering kan brengen in je eigen leven, je gezinsleven en ver daarbuiten.