Welkom! Ik ben Stephanie.

Voordat ik mama werd, dacht ik dat ik het allemaal wel wist. Ik zou niet bij elk geluidje aan het bedje staan. Borstvoeding ging ik proberen, maar niet ten koste van alles he. Oh en straffen? Nee, dat is mijn ding nooit geweest, maar beloningssystemen, daar zou ik veel mee kunnen oplossen! Over wenen of boosheid had ik vooraf nooit echt nagedacht, maar als leerkracht in een lagere school was ik ook diegene die zei dat ik ze niet kon verstaan als ze weenden. Dat ze sorry moesten zeggen. Dat ze tegen de muur mochten, pardon moesten, gaan staan. Ja, op school strafte ik wel. Hoe moest dat anders, die kinderen onder de knoet houden? 

En toen werd ik in 2017 mama van onze oudste dochter. Door Juliet, of ons Juliet zoals wij hier zeggen (gewoon dialect, niet dat ze ons bezit is), veranderde er veel. Die borstvoeding bleek me toch harder te roepen dan ik gedacht had. Na vijf maanden ging ik terug werken, maar in plaats van af te bouwen, kolfde ik drie keer per dag. Ik liep plots ook met een draagdoek rond. In huis, niet alleen om buiten te gaan wandelen. Hoewel de richtlijn is dat een baby best tot zes maanden bij de ouders op de kamer slaapt, sliep zij tot haar één jaar bij ons. Weende ze? Ik nam haar bij mij en bleef haar vasthouden. 

Alle dingen die ik hier omschrijf, vallen onder Attachment parenting. Ik had toen nog nooit van die term gehoord, maar deed gewoon wat ik dacht dat goed was. Ik bleek helemaal niks te weten, maar volgde gewoon mijn gevoel. Ik ben altijd al wel het specialleke geweest, dus ik zat er ook niet mee dat het niet mainstream was. 

Toen ze ouder werd en ik op Pinterest op zoek ging naar leuke activiteiten om met haar te doen, kwam ik Montessori tegen. En zo ging de bal opvoedkundig nog verder aan het rollen. Montessori staat, naast de zelfstandigheid en de leuke speelgoedkasten, vooral voor respect hebben voor je kind. Ik kreeg van een achternicht het boek How to talk to kids en toen was de trein helemaal vertrokken. 

Ook als leerkracht kreeg ik daardoor een heel ander idee over opvoeden. Niet over onderwijs op zich, dat had ik toen ook al. Wel over straffen en belonen, de creativiteit en het oplossingsgericht denken van kinderen aanmoedigen,  luisteren naar hun emoties en verder kijken dan hun gedrag. 

Het is een zoektocht, ook voor mij nog. Elke dag leer ik bij en ontdek ik nieuwe inzichten. Elke dag ga ik, in mijn ogen, in de fout. Mijn twee dochters, ondertussen werd ik ook mama van Louise, hebben geen perfecte kindertijd en geen perfecte moeder. En maar goed ook want ook daar leren wij allemaal uit. 

Het is mijn missie om met andere opvoeders ook op zoektocht te gaan. Ik geloof niet in één standaard theorie of antwoord, maar wel in informeren over hoe het anders kan. In het zoeken naar die informatie die logisch en natuurlijk aanvoelt. Op die manier kunnen we kinderen een mooie kindertijd bezorgen. Eén waar verwondering, onschuld, vrijheid, creativiteit, liefde, oneindige fantasie, vuile voeten & snoeten, tijd hebben om zich te vervelen … allemaal samen komen. Eén die een impact heeft op ons kind en met uitbreiding op de samenleving. Het kan naïef lijken, maar ik geloof écht dat een andere wereld kan ontstaan wanneer we anders opvoeden. 

x Stephanie

Mijn diploma’s en getuigschriften
  • Bachelor lager onderwijs
  • Master opleidings- en onderwijswetenschappen
  • Basis baby-, peuter- en kleuteryoga bij El Sole
  • Spel-tijd bij Nele Flamang
  • Introductie geweldloze communicatie bij Blabla
  • Succesvol democratisch opvoeden bij De Onderstroom (Jürgen Peeters)

Ik ben op dit moment de cursus Aware Parenting Instructor Mentoring course van Marion Rose aan het volgen.

Disclaimer
  • Het is voor mij belangrijk om mijn blog en podcast eerlijk en integer te houden.
  • Soms post ik partnerlinks naar boeken of producten die wij leuk vinden. Beschouw dit als een win-win: het kost je niks, maar mij levert het een klein percentage van de prijs op als je besluit het te kopen. Wanneer ik zeg klein percentage bedoel ik ook letterlijk klein percentage.
  • Als je vragen hebt over het bovenstaande mag je me altijd contacteren.