Voor een mooie [kinder]tijd
Houten kralen rijgen

Houten kralen rijgen

De meeste peuters zijn veel bezig met grove motoriek: stappen, lopen, klimmen en klauteren, iets dat op springen lijkt, dansen, fietsen … Allemaal dingen die bij een typische peuter horen. Dat zijn ook dingen die ze meestal min of meer vanzelf doen omdat daar geen specifiek materiaal voor nodig is.

Bij fijne motoriek ligt dat iets anders. Daarom probeer ik dat hier thuis regelmatig aan te bieden. Zo gaf ik mijn dochter een tijdje geleden een klein plateautje, vier grote kralen en een schoenveter. Ik deed een paar keer voor hoe ze de kralen aan de veter moest rijgen en … ze was er mee weg.

Uiteraard blijven kralen, hoe groot ook, gevaarlijk wanneer kleine kindjes ze in hun mond steken. De kralen zitten bij ons in de kast in de living en worden gebruikt wanneer iemand van ons erbij is. Ook al omdat mijn dochter haar kralenketting daarna ook altijd om haar nek doet. Dubbel gevaar dus.

Ik heb in het midden van de veter een knoopje gelegd zodat ze kan kiezen langs welke kant ze er kralen op doet. Door het knoopje kunnen ze er ook niet langs de andere kant terug afglijden.

Om het rijgen iets gemakkelijker te laten gaan, heb ik rond het uiteinde een plakbandje gedaan zodat het plastic stukje aan het einde van de veter iets langer is.

Ik denk erover om zo’n rijgkaas als dit exemplaar te kopen.